Filatelie cu Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 06.10.2013 14:40 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la infiinţarea Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, instituţie culturala ce adaposteşte una dintre cele mai vaste expoziţii monumentale tradiţionale in aer liber din Europa, Romfilatelia a introdus in circulatie o emisiune de marci poştale dedicata acestui muzeu emblematic din oraşul Sibiu.
Gandit inca din 1940 de Romulus Vuia, director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Muzeul in aer liber s-a concretizat abia in anul 1963, prin iniţiativa lui Cornel Irimie, cunoscand mai multe etape de dezvoltare ce au permis instituţiei sa transfere şi sa reconstruiasca ansambluri autentice provenind din toate zonele ţarii.
Monumentele etnografice cu valoare documentar-istorica sau tehnica gazduite de Muzeu, care ilustreaza meşteşugul popular şi evoluţia acestuia, prezinta mai multe aspecte ale vieţii tradiţionale, precum: gospodarii ţaraneşti, instalaţii de tehnica populara, edificii de utilitate publica, complexe de industrii ţaraneşti şi edificii religioase etc.
Emisiunea aniversara este alcatuita dintr-o marca poştala şi un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite minicoala de 4 timbre + 2 viniete şi coala de 32 de timbre.
Timbrul emisiunii, cu valoarea nominala de  14,50 lei, reproduce primul monument reconstruit in Muzeu: moara de tip roman (angrenaj de transmisie) şi cu admisie inferioara din Dabaca, judeţul Hunedoara, datand din anul 1848.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.