Filatelie: Ornamentele armelor. ARME din patrimoniul Muzeului National Peles FOTO

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 23.03.2017 07:01 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Istoria omenirii poate fi scrisa intr-o varietate de registre.
Se poate vorbi despre evoluţia umanitaţii din perspectiva modului in care a evoluat modalitatea de trai, de a construi, de a gandi, de a se exprima, de a-şi diversifica şi perfecţiona uneltele de lucru, obiectele banale de zi cu zi sau chiar armele de lupta.  
Pornind de la interesul dintotdeauna al omului pentru frumos, rafinament, originalitate şi creativitate, Romfilatelia propune iubitorilor de marci poştale o noua emisiune inedita, sub titlul: Ornamentele armelor.

Incepand de vineri, 24 martie 2017, cele patru valori ale acestei emisiuni pot fi gasite in toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacau, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, precum şi pe romfilatelia.ro.

Acest proiect filatelic aduce in atenţia colecţionarilor cateva reprezentari ale imaginii unor vechi arme de foc, din zone diferite ale lumii.
Toate obiectele reprezentate pe timbrele acestei emisiuni filatelice fac parte din patrimoniul Muzeului National Peles.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 2,50 lei este reprodusa imaginea unui pistol de provenienta persana din prima jumatate a secolului al XVIII-lea.
Arma are o lungime de 46,5 cm si calibru de 15 mm şi este realizata dintr-o combinaţie de trei materiale: otel, argint şi lemn.

Timbrul cu valoarea nominala de 4,50 lei ilustreaza un pistol cu cremene, de provenienta italiana, din prima jumatate a secolului al XVIII-lea.
Acesta are o lungime de 54,5 cm si calibru de 16 mm.
Otelul din care este realizata aceasta piesa este gravat, argintat şi aurit.
In plus, este imbogaţit cu elemente din lemn şi coral sculptat.

Un pistol cu cremene de provenienta turceasca din prima jumatate a secolului al XVIII-lea, cu lungimea de 50,5 cm si calibru de 15 mm este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominala de 8 lei.
Şi aceasta piesa este realizata din trei materiale diferite: otel, lemn si argint.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 15 lei este ilustrat tot un pistol de provenienta turceasca din prima jumatate a secolului al XVIII-lea, cu lungimea de 49,5 cm si calibru de 16 mm.
Acest pistol este realizat, de asemenea din imbinarea intr-o maniera artistica şi originala a otelului, lemnului, argintului si alamei.

Vizual, elementele acestei emisiuni sunt compuse din imaginile acestor piese de arta, prezentate intr-o cromatica atractiva, avand pe fundal imaginea Muzeului Naţional Peleş.
Emisiunea este completata de un set de doua plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 de timbre şi minicoala de 5 timbre + 1 vinieta.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.