Filatelie. Romania la Campionatul European de Fotbal Franta 2016

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 08.06.2016 12:33 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Romfilatelia dedica cel mai recent proiect filatelic Campionatului European de Fotbal Franţa 2016.

Prezenţa Romaniei la aceasta competiţie sportiva de referinţa este marcata şi din punct de vedere filatelic, prin emisiunea de marci poştale cu titlu sugestiv Romania la Campionatul European de Fotbal Franţa 2016, ce va putea fi achiziţionata incepand de vineri,  10 iunie a.c., de la magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacau, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Campionatul European de Fotbal a debutat in anul 1960, in Franţa, sub numele de Trofeul Naţiunilor Unite, finala competiţiei, disputata de echipele Yugoslaviei şi URSS, fiind caştigata de formaţia sovietica.
Desfaşurat la intervale de patru ani, Campionatul European de Fotbal işi primeşte actuala denumire odata cu ediţia din 1968, gazduita de Italia şi caştigata tot de aceasta cu un scor final de  2-0 in faţa Yugoslaviei.

Echipa naţionala de fotbal a Romaniei este prezenta pentru prima data la Campionatul European de Fotbal in anul 1984, reuşind sa caştige şefia grupei preliminare din care au facut parte Suedia, Cehoslovacia, Italia şi Cipru.
Turneul final la care Romania a participat alaturi de echipele Spaniei, RFG şi Portugalia a avut drept caştigatoare a trofeului echipa Spaniei, care a invins Franţa in meciul final.

Treizeci şi doi de ani mai tarziu, Romania se gaseşte participanta la Campionatul European de Fotbal, Euro 2016, ce se va desfaşura in Franţa, meciul inaugural fiind intre echipa ţarii gazda şi echipa romaneasca.
Din grupa in care ţara noastra a fost repartizata mai fac parte echipele Albaniei şi Elveţiei, datele programate pentru cele trei meciuri ale naţionalei Romaniei fiind 10 iunie, meciul cu Franţa, 15 şi 19 iunie, meciurile cu Elveţia, respectiv Albania.

Cele patru timbre ale emisiunii ilustreaza in mod simbolic jucatori de fotbal, fara ca personajele sa fie identificate, la care se adauga faze de joc, o „prezentare” a participarii Romaniei in meciurile grupei, dupa cum urmeaza:
- Timbrul cu valoarea nominala de 3 lei ilustreaza grafic meciul inaugural Franţa – Romania, ce va avea loc in data de 10 iunie a.c., pe stadionul Stade de France, Saint-Denis;
- Timbrul cu valoarea nominala de 3,50 lei reprezinta cel de-al doilea meci al naţionalei Romaniei, disputat cu Elveţia in data de 15 iunie a.c., pe stadionul Parc des Princes, Paris;  
- Timbrul cu valoarea nominala de 4,50 lei ilustreaza cel de-al treilea meci al Romaniei, cu Albania, ce va avea loc in data de 19 iunie a.c., pe Grand Stade de Lyon, Lyon;
- Timbrul cu valoarea nominala de 16 lei prezinta grafic steagurile intregii grupe A, respectiv adversarii Romaniei, in ordinea de disputare a meciurilor. La acestea se adauga, in vinieta,  logo-ul Federaţiei Romane de Fotbal, regasit de altfel şi pe vinietele celorlalte minicoli de timbre.

Cele patru marci poştale sunt completate de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre şi minicoala de 5 timbre + 1 vinieta.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.