Fluturii sunt de fapt ingeri cu aripi din petale de flori?...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 13.04.2016 10:51 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Aripile florilor se intituleaza cel mai nou proiect marca Romfilatelia, dedicat, aşa cum sugereaza şi titlul metaforic, unei specii ce starneşte imaginaţia oamenilor, cautand parfumul florilor in dansuri multicolore şi inspirandu-i astfel in activitaţile de zi cu zi.
Fluturii, simboluri ale frumuseţii delicate şi efemere, sunt promovaţi intr-un proiect filatelic special, marcile poştale ce ilustreaza aceste insecte atragatoare putand fi achiziţionate incepand de vineri, 15 aprilie a.c., de la magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacau, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Nenumarate legende ne invita sa descoperim taina apariţiei fluturilor.
Potrivit uneia dintre ele, dupa ce a creat florile, Dumnezeu a fost rugat de unele dintre acestea sa le dea aripi pentru a atinge Cerul, creand astfel fluturii in ascultarea rugii lor.
O alta legenda spune ca fluturii sunt de fapt ingeri cu aripi din petale de flori.
Indiferent de originea acestora, explicata ştiinţific sau prin prisma legendelor, fluturii sunt insecte care impresioneaza prin varietate şi colorit, remarcandu-se prin ciclul lor de viaţa neobişnuit, cu un stadiu larvar de omida, un stadiu inactiv de pupa şi o metamorfoza spectaculoasa intr-o forma familiara de adult cu aripi colorate.

Patru specii de fluturi se gasesc pe marcile poştale ale emisiunii, dupa cum urmeaza:
- Fluturele de foc al macrişului (Lycaena dispar) este reprodus pe timbrul cu valoarea nominala de 3,00 lei şi este o specie ocrotita in Uniunea Europeana, implicit şi in ţara noastra. Denumirea speciei se refera la disparitatea infaţişarii celor doua sexe: masculul aramiu metalic, iar femela galbui-roşcat-mat pe aripa anterioara, respectiv brun-negricios pe cea posterioara;
- Albastrelul de iarba grasa (Scolitantides orion) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominala de 3,50 lei. Utilizarea lui Orion, personaj din mitologia greaca – vanator gigant, in denumirea speciei se justifica prin folosirea unui sistem mnemotehnic de denumiri inspirate din mitologia greco-latina, potrivit caruia fluturii mari şi somptuos coloraţi au primit nume de personaje mitologice de prim rang (Apollo, Ulise sau Ahile), in timp ce speciile marunte au fost asociate cu personaje din paturile de jos ale societaţii: pastori, vanatori, marinari, ţarani;
- Mantia imparatului (Argynnis paphia) este un reprezentant tipic al „fluturilor de sidef” – roşcat-galbui cu şiruri de puncte negre deasupra, iar pe dedesubt cu pete sau linii caracteristice argintii-sidefii, diferite de la o specie la alta. Inspirandu-se in denumire de la zeiţa Afrodita (Venus, la romani) „cea argintie” (argyros, argint in greaca veche), fluturele mantia imparatului este reprodus pe timbrul cu valoarea nominala de 5,00 lei;
- Albastrelul Argus (Plebejus argus) este una dintre cele mai comune specii dintr-un grup numit „fluturii cerului” sau „albastriţe”. Este prezentat pe timbrul cu valoarea nominala de 15,00 lei, masculul fiind albastru-metalic, iar femela negricioasa. Denumirea ştiinţifica este o aluzie la numeroasele pete ocelare de pe faţa inferioara a aripilor: Argus e un titan din mitologia greaca, remarcabil prin multitudinea de ochi (o suta!), descris ca avand corpul acoperit de ochi.

In completarea celor 4 timbre ale emisiunii vin un set de 2 plicuri prima zi şi un set de 4 carţi maxime, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 de timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinieta şi blocul de 4 timbre (in album filatelic).
Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat intr-un tiraj de 245 de exemplare şi echipat cu blocul de 4 timbre ale emisiunii şi setul de 2 plicuri prima zi cu ştampila „prima zi” aplicata in clar in folio.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.