Ghid privind aplicarea sistemului TVA la incasare(6)

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 08.12.2012 13:58 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

5. Cota de TVA aplicabilă
Codul fiscal
Cotele
ART. 140 […]
(3) Cota aplicabilă este cea în vigoare la data la care intervine faptul generator, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 1342 alin. (2), pentru care se aplică cota în vigoare la data exigibilităţii taxei.
(31) În cazul operaţiunilor supuse sistemului TVA la încasare, cota aplicabilă este cea în vigoare la data la care intervine faptul generator, cu excepţia situaţiilor în care este emisă o factură sau este încasat un avans, înainte de data livrării/prestării, pentru care se aplică cota în vigoare la data la care a fost emisă factura ori la data la care a fost încasat avansul.
(4) În cazul schimbării cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cota în vigoare la data livrării de bunuri sau prestării de servicii, pentru cazurile
prevăzute la art. 1342 alin. (2), precum şi în situaţia prevăzută la alin. (31).
Comentarii:
Prin Codul fiscal au fost stabilite reguli de aplicare a cotei de TVA, inclusiv în situaţia în care ar apărea modificări legislative de schimbare a cotei de TVA.
În cazul operaţiunilor supuse TVA la încasare, dacă factura este emisă înainte de data livrării/prestării, nu există nici fapt generator de taxă şi nici exigibilitate dacă factura nu este încasată. Din acest motiv prin lege au fost stabilite reguli de determinare a cotei aplicabile la data emiterii unei facturi pentru operaţiuni supuse TVA la încasare, care sunt redate la art. 140 alin. (31) din Codul fiscal. În ce priveşte situaţia în care se schimbă cotele de TVA, în principiu regula este aceeaşi ca şi în cazul operaţiunilor supuse regimului normal de exigibilitate, respectiv orice factură emisă înainte de data livrării/prestării va fi regularizată pentru a se aplica cota în vigoare la data livrării/prestării.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.