IA ROMANEASCA purtata de patru personalitati feminine romanesti

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 21.06.2016 11:57 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Ia, pe cat de simpla in taietura, pe atat de profunda in semnificaţie, nu este doar piesa de baza a costumului popular feminin sau strict un obiect vestimentar tradiţional, ci mult mai mult: este un simbol naţional, o poveste, o carte de istorie.

Ia romaneasca reprezinta acea camaşa tradiţionala primita moştenire de la stramoşii noştri, care este purtata cu grija din generaţie in generaţie pentru a transmite şi pastra cat mai mult din simbolistica şi energia ei spirituala.

Recunoscand importanţa istorica şi culturala a iei romaneşti, precum şi semnificaţia ei la nivel naţional, propagata adesea peste graniţele ţarii, Romfilatelia dedica acestui simbol romanesc cel mai nou proiect de timbre, intitulat sugestiv Ia romaneasca, tezaur naţional.
Acesta poate fi achiziţionat incepand de miercuri, 22 iunie a.c., din magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacau, Braşov,
Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Emisiunea de marci poştale Ia romaneasca, tezaur naţional ilustreaza printr-o abordare grafica originala patru personalitaţi feminine romaneşti, care au purtat cu mandrie camaşa tradiţionala a romanilor şi au facut-o cunoscuta peste hotarele ţarii.

Timbrul cu valoarea nominala de 3,50 lei o prezinta pe Regina Elisabeta a Romaniei care poarta o ie specifica zonei Romanaţi, judeţul Olt, cu guleraş şi altiţa, alcatuita din galoane in care se repeta motivul de forma „S”.
Elementele decorative sunt geometrice, florale, motive antropomorfe, iar in cromatica predomina ultramarinul, cu intercalaţii de fir metalic auriu.

Timbrul cu valoarea nominala de 4 lei o infaţişeaza pe Regina Maria a Romaniei care poarta o ie din judeţul Dolj.
Aceasta se imbraca in straie tradiţionale alaturi de membrii familiei regale sau de doamnele de la curte, admirand cu adevarat tradiţiile romaneşti şi costumul popular pe care le facea cunoscute peste mari şi ţari.
Ia purtata de regina este caracterizata prin armonia cromatica, motivele geometrice şi tonurile vii de albastru, roşu şi alb. Ornamentarea este dispusa in special pe maneca, pe altiţa, increţ şi rauri.

Timbrul cu valoarea nominala de 4.50 lei o ilustreaza pe Smaranda Braescu, prima femeie paraşutist cu brevet din Romania, care poarta o ie de Muscel, judeţul Argeş.
Smaranda Braescu a fost cunoscuta in epoca pentru dragostea faţa de portul popular, pe care il considera cel mai potrivit costum de gala, atat in ţara, cat şi in strainatate.
Camaşa femeiasca de Muscel este din borangic, increţita la gat, cu şnur pe creţi, iar materialul folosit la cusut este arniciul (fir de bumbac, rasucit şi colorat, vopsit in culoare caramizie, neagra, roşie, grena şi mov, culori specifice zonei Muscel).

Timbrul cu valoarea nominala de 16 lei o reprezinta pe Maria Tanase, pasarea maiastra a cantecului romanesc, cea care a iubit tradiţiile şi obiceiurile naţionale, ducand ia romaneasca peste hotare, unde a fost admirata şi aplaudata.
Maria Tanase poarta o ie din Padureni, judeţul Hunedoara, intr-o combinaţie de culori de alb, negru şi roşu, cu tonuri discrete de mov, albastru deschis şi verde.
Ornamentarea iei se face in motive geometrice, care dau cusaturii un aspect bogat, reliefat.

Cele şase marci poştale ale emisiunii sunt insoţite de un set de doua plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 de timbre şi minicoala de 4 timbre cu manşeta ilustrata.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.