Impozitul pe constructii, termen de declarare si de plata

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 08.05.2014 14:55 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Incepand cu 1 ianuarie 2014, printr-o modificare a Legii nr. 571/ 2003 privind Codul fiscal, s-a reglementat obligaţia platii de catre persoanele juridice a impozitului pe construcţii, care este cheltuiala deductibila la stabilirea profitului impozabil.

Calculul şi declararea impozitului pe construcţii se face pana in data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza impozitul. Intrucat ziua de 25 mai 2014 este o zi nelucratoare, termenul de declarare a impozitului pe construcţii datorat pentru anul 2014 va fi luni, 26 mai 2014.

Impozitul pe construcţii se declara prin formularul 100 Declaraţie privind obligaţiile de plata la bugetul de stat, care se completeaza cu ajutorul programului de asistenţa disponibil pe portalul ANAF, www.anaf.ro, secţiunea Declaraţii electronice/ Descarcare declaraţii.
Formularul se depune la organul fiscal in raza caruia contribuabilul are domiciliul fiscal, fie pe suport CD, insoţit de formatul hartie, semnat şi ştampilat, fie prin mijloace electronice de transmitere la distanţa.

Plata impozitului pe construcţii datorat in 2014 se va efectua in 2 rate egale, prima rata cu scadenta in 26 mai 2014 şi a doua rata cu scadenta in 25 septembrie 2014.

Impozitul pe construcţii este datorat de persoanele juridice romane (cu excepţia instituţiilor publice, institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare şi persoanelor juridice fara scop patrimonial), persoanele juridice straine cu sedii permanente in Romania şi persoanele juridice cu sediu social in Romania infiinţate potrivit legislaţiei europene.
Acesta se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor prevazute la GRUPA 1 din HG nr. 2139/ 2004 — Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade:
A) valoarea cladirilor, inclusiv valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinţa, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, potrivit prevederilor titlului IX din Codul fiscal, de catre contribuabil sau proprietar, dupa caz;
B) valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru construcţiile, aflate sau care urmeaza sa fie trecute in proprietatea statului sau a unitaţilor administrativ-teritoriale;
C) valoarea construcţiilor din subgrupa 1.2.9. 'Terase pe arabil, plantaţii pomicole şi viticole' din HG nr. 2.139 /2004.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.