Un TIMISOREAN consuma mai multa APA in 1936 ca in... 2016!!!

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 01.03.2016 15:45 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Un document de epoca din arhiva Aquatim aduce la lumina un tablou al utilitaţilor de apa ale Timişoarei de acum 80 de ani.

Raportul anual al intreprinderii comunale de alimentare cu apa şi canal, din anul 1936, intrat recent in arhiva societaţii, a fost pastrat intr-o stare foarte buna.
Documentul capteaza inca de la prima privire, cu cifre şi date interesante, care ofera o imagine nu numai a companiei de apa din acea vreme, ci şi informaţii despre viaţa timişorenilor de atunci.
 
Aflam astfel, din raport, ca in 1936, un timişorean consuma 92,6 litri de apa potabila, sau, ca sa fim riguroşi cu exprimarea originala, „apa de beut”, şi inca 19,4 litri apa de stropit, sau „apa de Bega”. Acesta era consumul casnic pe zi consemnat pe documentele vremii...

Pentru comparaţie, in prezent consumul mediu de apa in Timişoara este de 111 l/zi.
 
Raportul detaliaza şi lucrarile de „investiţiuni” şi intreţinere de la „stabilimentele” de pompare, cazane, maşini şi diversele utilaje de pe fluxul tehnologic, de la reţelele de apa şi canalizare, inclusiv reparaţii, curaţari şi spalari ale conductelor.
Raportul consemneaza, spre exemplu, in anul respectiv, extinderea reţelei de apa potabila pe 16 strazi din Timişoara, cu 3,7 km, dintre care 1,8 km de conducte de distribuţie şi 1,9 km de ţevi de plumb pentru „racordari şi fantani”.
La 31 decembrie 1936, reţeaua de apa a Timişoarei masura 148 de km – 126 de km conducte pentru apa „de beut” şi 22 km reţea de apa industriala („de Bega”).
Pe reţeaua de apa erau montate 3.580 de contoare, o evoluţie crescanda de la 1.400 de contoare, in 1916.

Pentru tabloul „de bord” complet al anului 1936, raportul menţioneaza, la final, şi situaţia noilor consumatori care s-au conectat la utilitaţi – 117 case la canalizare, 180 de case la reţeaua de apa potabila şi 15 case la reţeaua de apa industriala.
 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.