Inainte de a uita / Consiliul Frontului Salvarii Nationale

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 22.01.2012 14:59 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Consiliul Frontului Salvării Nationale (prescurtat CFSN) a fost un organism al puterii de stat din România creat în 22 decembrie 1989 ca urmare a revolutiei române din 1989. S-a numit si Frontul Salvării Nationale,dar după înfiintarea partidului politic Frontul Salvării Nationale este preferabilă denumirea Consiliul Frontului Salvării Nationale, pentru a diferentia organismul puterii de stat de partidul politic.

Pe 22 decembrie 1989, după fuga cuplului Ceausescu în jurul orei 12:07, în mijlocul efervescentei revolutionare, au început diverse încercări de formare a unui guvern nou, care să-l înlocuiască pe guvernul condus de Constantin Dăscălescu.

Au fost trei încercări:
În sediul Ministerului Apărării chiar Ilie Ceautescu, fratele dictatorului a încercat să schiteze a remaniere de guvern.
În sediul CC al PCR, Ilie Verdet a avut o încercare esuată de formare a unui guvern nou.
Cea care a iesit învingătoare a fost gruparea lui Ion Iliescu, care a înfiintata la sediul CC, Consiliul Frontului Salvării Nationale, ca organ suprem de conducere, definit mai târziu mai mult ca organ legislativ, si acesta a format în scurt timp si noul guvern.
Înfiintarea CFSN a fost anuntată la Televiziunea Română de directorul Editurii Tehnice Ion Iliescu. Din declaratiile unor membri ai CFSN, în special a celor cunoscuti anterior revolutiei drept opozanti ai regimului ceausist, rezultă că acestia au fost inclusi de Ion Iliescu în componenta CFSN fără o discutie prealabilă.

Componenta initială a CFSN a cuprins 40 de persoane, anume (în ordinea anuntării lor la televiziune): Doina Cornea, Ana Blandiana, Mircea Dinescu, László Tőkés, Dumitru Mazilu, Dan Desliu, general Stefan Gusă, general Victor Atanasie Stănculescu, Aurel Dragos Munteanu, Corneliu Mănescu, Alexandru Bîrlădeanu, Silviu Brucan, Petre Roman, Ion Caramitru, Sergiu Nicolaescu, Mihai Montanu, Mihai Ispas, Gelu Voican Voiculescu, Dan Martian, Mihail Lupoi, Gheorghe Voinea (general), căpitan de rangul I. Emil Dumitrescu, Vasile Neacsa, Cristina Ciontu, Marian Baciu, Bogdan Teodoriu, Eugenia Iorga, Paul Negritiu, Gheorghe Manole, Vladimir Ionescu, Adrian Sîrbu, Constantin Cîrjan, Géza Domokos, Magdalena Ionescu, Marian Mierlă, Constantin Ivanovici, Ovidiu Vlad, Valeriu Bucurescu, Ion Iliescu. Aceasta lista a fost completata cu numele revolutionarilor din fostul CC si care faceau parte din CPSN ( COMITETUL PROVIZORIU DE UNIUNE NATIONALA) care fusese infiintat dupa ora 16 in 22 decembrie 1989.

În seara zilei de 27 decembrie, a fost constituit Biroul Executiv al CFSN: presedinte - Ion Iliescu, Prim-vicepretedinte - Dumitru Mazilu, vicepresedinti - Cazimir Ionescu si Károly Király, secretar - Dan Martian, membri: Bogdan Teodoriu, Vasile Neacta, Silviu Brucan, Gheorghe Manole, Ion Caramitru si Nicolae Radu. Pe lângă Biroul Executiv functiona si un "colectiv pentru relatiile cu publicul si mijloacele informatiei de masă" (condus de Dan Rădulescu).
Tot atunci au fost formate comisii de specialitate:
Comisia de reconstructie si dezvoltare economică - Bogdan Teodoriu
Comisia constitutionala, juridica si pentru drepturile omului - Dumitru Mazilu
Comisia pentru tineret - Vasile Neacsa si Romeo Raicu
Comisia pentru politica externa - Silviu Brucan
Comisia pentru stiinta si invatamant - Gheorghe Manole
Comisia pentru cultura - Ion Caramitru
Comisia pentru mediu si echilibru ecologic - Cazimir Ionescu
Comisia pentru minoritatile nationale - Karoly Kiraly
Comisia pentru administratia locala - Nicolae Radu
Comisia organizatorica si colectivul de imputerniciti ai Consiliului - Mihai Montanu.

Demisii din CFSN

23 ianuarie 1990: Doina Cornea
26 ianuarie 1990: Dumitru Mazilu
29 ianuarie 1990: Ana Blandiana
4 februarie 1990: Silviu Brucan

În urma anuntării intentiei de înfiintare a Frontului Salvării Nationale ca partid politic, o serie de membri ai acestuia si-au dat demisia din CFSN. Manifestatiile de stradă ale opozitiei au determinat ajungerea la un compromis, prin transformarea CFSN în Consiliul Provizoriu de Uniune Natională, în care, alături de unii membri ai vechiului CFSN au intrat si membri ai partidelor politice înfiintate după revolutie.
La 1 februarie 1990, a avut loc discutia dintre reprezentantii CFSN si cei ai partidelor politice, iar la 9 februarie 1990, urmare a acestor discutii, CFSN a emis Decretul-Lege de transformare a sa în Consiliul Provizoriu de Uniune Natională.(wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.