Inregistrarea din oficiu in scopuri de TVA a persoanelor impozabile

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 02.03.2014 11:32 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

A caror cifra de afaceri a depaşit 220.000 lei şi nu au solicitat inregistrarea

In cazul in care o persoana este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA, in conformitate cu prevederile art. 153 din Codul fiscal şi nu solicita inregistrarea, organele fiscale competente vor inregistra persoana respectiva din oficiu.
Selectarea contribuabililor aflaţi in aceasta situaţie se va realiza in baza informaţiilor declarate de aceştia in situaţiile financiare semestriale/ anuale, declaraţiile fiscale şi alte documente depuse de contribuabili sau pe baza constatarilor organelor de inspecţie fiscala.

Astfel, vor fi notificaţi in vederea indeplinirii obligaţiei de inregistrare fiscala in scopuri de TVA sau depunerii de documente din care sa rezulte ca nu au aceasta obligaţie, potrivit procedurii stabilite prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 3331/ 2013, contribuabilii persoane juridice, asocieri fara personalitate juridica sau persoane fizice care, potrivit informaţiilor declarate in situaţiile financiare semestriale/ anuale, declaraţiile fiscale (declaraţia 200 privind venitul realizat, declaraţia 204 privind venitul realizat de asocierile fara personalitate juridica, etc.) şi alte documente (declaraţia informativa 205), au depaşit in cursul unui an cifra de afaceri de 220.000 lei, fara a solicita inregistrarea in scopuri de TVA.

In cazul persoanelor fizice, selecţia se va face inclusiv ţinand cont inclusiv de veniturile sau caştigurile care nu fac obiectul declararii de catre beneficiar, in baza informaţiilor transmise prin declaraţiile informative de catre platitorii de venit (din declaraţia 205 referitoare la venituri cu impunere finala din: drepturi de proprietate intelectuala, contracte-convenţii civile, expertiza contabila şi tehnica, arendare, alte surse, din lichidarea unei persoane juridice, etc.).

Ulterior notificarii, daca in termen de 15 zile de la comunicarea acesteia, contribuabilul nu se prezinta la organul fiscal pentru stabilirea starii de fapt fiscale, se procedeaza la emiterea şi comunicarea deciziei privind inregistrarea, din oficiu, in scopuri de TVA şi, dupa comunicarea acesteia, a certificatului de inregistrare in scopuri de TVA. In acest caz, odata cu inregistrarea, din oficiu, in scopuri de TVA, se aplica şi sancţiunile pentru nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaraţiilor de inregistrare fiscala sau de menţiuni, prevazute de art. 219 din Codul de procedura fiscala.

Pentru situaţia in care inregistrarea din oficiu se impune pe baza constatarilor organelor de inspecţie fiscala, din care rezulta ca persoana impozabila supusa inspecţiei fiscale nu şi-a indeplinit obligaţia de inregistrare in scopuri de TVA, nu se mai procedeaza la notificarea contribuabilului, acesta luand la cunoştinţa despre aceasta obligaţie din documentele emise de organele de inspecţie fiscala. In acest caz se procedeaza conform paragrafului anterior.

Reamintim ca, persoana impozabila care are sediul activitaţii economice in Romania şi realizeaza o activitate economica ce implica operaţiuni taxabile sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, daca in cursul unui an calendaristic cifra de afaceri atinge sau depaşeşte plafonul de scutire (220.000 lei), in termen de 10 zile de la sfarşitul lunii in care a atins sau a depaşit acest plafon. Art. 153 din Codul fiscal detaliata toate situaţiile in care contribuabilii sunt obligaţi sa se inregistreze in scopuri de TVA.

Cifra de afaceri menţionata este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri şi a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile, a operaţiunilor rezultate din activitaţi economice pentru care locul livrarii/ prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care acestea ar fi fost realizate in Romania, a operaţiunilor scutite cu drept de deducere şi a celor scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) şi f), daca acestea nu sunt accesorii activitaţii principale, cu excepţia livrarilor de active fixe corporale sau necorporale şi livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite.

De asemenea, in cazul in care o persoana este obligata sa se inregistreze special in scopuri de TVA (pentru operaţiuni intracomunitare, in conformitate cu prevederile art. 1531 din Codul fiscal) şi nu solicita inregistrarea, organele fiscale competente vor inregistra persoana respectiva din oficiu.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.