Institutul de Fizica Atomica se afla pe fostele mosii ale lui Mihai Viteazul... FOTO

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 10.10.2016 16:14 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

In vecinatatea Bucurestiului, in partea de sud-vest, se intindeau acum mai bine de patru secole terenuri manoase, despre care se spune ca au apartinut domnitorului Mihai Viteazul. Cateva generatii mai tarziu pamanturile intrau in posesia vestitei familii Otetelesanu - minţi luminate, mari patrioţi şi iubitori de cultura naţionala, pentru ca ulterior casa acestei familii, cunoscuta sub numele de Conacul Oteteleşanu, sa reprezinte locul de pornire a Institutului de Fizica Atomica – IFA.

Sub conducerea savantului Horia Hulubei, care a fost si primul director IFA, Institutul inscrie momente decisive atat in istoria ştiinţei şi tehnologiei naţionale, cat şi in intreaga noastra istorie intelectuala, cu premiere şi inovaţii de prima mana. In prezent, acest loc incarcat de istorie şi cultura şi-a deschis porţile catre un nou viitor, dincolo de frontiere cunoaşterii, facand din ELI-NP cea mai avansata infrastructura de cercetare din lume, avand la baza fizica fotonucleara şi performanţele de excepţie ale unui laser de foarte mare intensitate.

Pentru a face cunoscut publicului larg, din tara si strainatate, acest proiect stiintific de anvergura internationala, Romfilatelia ii dedica emisiunea de marci postale Dincolo de frontierele cunoasterii, Laser Valley - Land of Lights, invitand colectionarii la vizionarea unei lumi situate intr-un viitor care depaseste barierele cunoasterii actuale.
Alcatuita din trei valori, emisiunea filatelica este disponibila incepand de marţi, 11 octombrie a.c., in magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacau, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Pe cele doua marci poştale ale emisiunii se regasesc reprezentanti vizionari ai comunitatii stiintifice romaneşti: Horia Hulubei si Ion I. Agarbiceanu.

Astfel, pe timbrul cu valoarea nominala de 4,50 lei apare portretul profesorului Horia Hulubei  (1896 – 1972), ilustru om de stiinta şi creator al şcolii romaneşti de fizica atomica. Este cel care a fondat IFA, avand meritul de a fi format generaţii intregi de specialişti in fizica atomica şi nucleara, remarcandu-se prin importante descoperiri ştiinţifice.

Ca prim director al unor importante instituţii de cercetare, Horia Hulubei a avut un rol decisiv in punerea in functiune – pentru prima data in tara – a unui reactor nuclear (cel de-al doilea din Estul Europei) si a unui ciclotron, iar ca o recunoaştere a autoritaţii ştiinţifice a marelui fizician, Institutul Naţional de Fizica şi Inginerie Nucleara ii poarta astazi numele.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 8 lei este prezentat un alt personaj de excepţie al lumii ştiinţifice, fizicianul de renume mondial Ion I. Agarbiceanu (1907 - 1971). Savantul s-a remarcat printr-o  binecunoscuta activitate didactica, dar mai ales prin activitatea sa ştiinţifica, avand meritul de a fi iniţiat primele cercetari romaneşti in domeniul laserilor. Astfel, in 1962, reuşeşte sa produca in Romania primul laser cu gaz (de tip heliu-neon), la doar un an distanta de la punere lui in functiune in strainatate.

Pe colita dantelata, cu timbrul avand valoarea nominala de 15 lei, sunt reprezentate macheta şi  logo-ul proiectului ELI-NP, intr-o cromatica şi un concept grafic ce trimit catre ideea de viitor şi modelarea acestuia prin ştiinţa, cercetare şi cunoaştere. Atat coliţa, cat şi timbrele emisiunii prezinta elemente grafice, cu inserţii vizibile in lumina UV, intr-o reproducere simulata a razelor laser. Emisiunea este completata de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de  32 de timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinieta si colita dantelata.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.