Ion Antonescu: Iar tie, popor ingrat, nu-ti va ramane nici macar cenusa mea...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 31.05.2014 18:32 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Ion Victor Antonescu, cunoscut şi ca Mareşalul Ion Antonescu, s-a nascut la 2 iunie 1882, la Piteşti.
A fost militar şi om de stat roman, ofiţer de cariera, general, şeful secţiei de operaţii a Marelui Cartier General al Armatei in Primul Razboi Mondial, ataşat militar la Londra şi Paris, comandant al Şcolii Superioare de Razboi, şef al Marelui Stat Major şi ministru de razboi, iar din 4 septembrie 1940 pana in 23 august 1944 a fost prim-ministru al Romaniei şi Conducator al Statului.

###
Ion Antonescu i-a comunicat lui Hitler, in scrisoarea din 31 iulie 1941, decizia:

„Voi merge pana la capat in acţiunea ce am pornit la Rasarit impotriva marelui duşman al civilizaţiei, al Europei şi al ţarii mele: bolşevismul rus. De aceea nu pun nici un fel de condiţii şi nu discut cu nimic aceasta cooperare militara”.

###
Anul Nou 1944 a adus Armata Roşie la graniţele Romaniei.
Faţa cu dezastrul apropiat şi inevitabil Mareşalul a publicat urmatorul Ordin de zi:

”Ordinul de zi nr. 219 al Mareşalului Ion Antonescu catre Armata, cu prilejul anului nou 1944 - fragment:
Iubiţi ostaşi,
Staţi cu fruntea sus in faţa faptelor voastre, a acelora care va ameninţa şi a Aceluia care de sus va judeca, ne pedepseşte drept şi la timp pe toţi.
Lupta voastra este dreapta.
Fapta voastra in ţinuturile ocupate şi prin locurile calcate a fost blanda şi omeneasca.
Nimeni pe unde aţi trecut nu a fost jefuit şi nu a fost lovit. Omul pentru noi este om, ori din ce naţie ar fi el şi oricat de rau ne-ar face el.
Toţi acei cari au fost gasiţi in calea noastra au fost ajutaţi şi au fost ocrotiţi ca oameni.
Noi nu am deportat pe nimeni şi voi nu aţi infipt pumnalul in pieptul nimanui. In temniţele noastre nu au fost aruncaţi şi nu zac oameni nevinovaţi. Credinţa tuturor şi crezul politic al fiecaruia au fost respectate. Nu am dezradacinat nici oameni, nici familii din aşezarile lor, pentru interesul nostru politic sau naţional”...

###
Dupa arestarea sa, Ion Antonescu a fost predat sovieticilor.
A fost deţinut timp de aproape doi ani in URSS, dupa care a fost readus in ţara pentru a fi judecat.
Condamnat la moarte la 17 mai 1946 de Tribunalul Poporului din Bucureşti, a fost executat prin impuşcare la Jilava la 1 iunie 1946, alaturi de foştii colaboratori, Mihai Antonescu, fost ministru de externe şi vicepreşedinte al consiliului de miniştri, generalul de jandarmi degradat Constantin Z. Vasiliu, fost comandant al Jandarmeriei şi subsecretar de stat la Ministerul de Interne (3 ianuarie 1942 - 23 august 1944) şi Gheorghe Alexianu, fost guvernator al Transnistriei.
###
Conform cu raportul oficial, intrebat despre ultima sa dorinţa, „Ion Antonescu a cerut sa fie executat de militari şi nu de gardienii inchisorii”, dar a fost refuzat.
Inainte de execuţie, Ion Antonescu a exclamat: "Iar ţie, popor ingrat, nu-ţi va ramane nici macar cenuşa mea".

"[...] Dupa care s-a dat comanda pentru execuţie. Armele au fost incarcate şi atunci cand s-a tras, Mareşalul a salutat ridicandu-şi palaria cu mana dreapta, dupa care a cazut. Ion Antonescu s-a ridicat imediat, sprijinindu-se intr-un cot şi a spus: „Nu m-aţi impuşcat, domnilor, foc!”, la care gardianul şef s-a dus la el cu pistolul in mana şi l-a impuşcat in cap. Doctorul i-a examinat şi a spus ca Antonescu şi Vasiliu erau inca in viaţa. Gardianul şef s-a dus din nou la Vasiliu, dar i s-a blocat pistolul cand a incercat sa traga. A luat o puşca de la unul dintre gardieni şi a tras un foc in capul lui Vasiliu, dar dupa aceia puşca s-a blocat şi ea. A schimbat puşca cu alta şi a mai tras alte trei focuri in diferite parţi ale corpului lui Vasiliu dupa care s-a dus la I. Antonescu şi i-a tras trei focuri in piept”...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.