Jupiter, mai stralucitoare decat orice stea in februarie

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 01.02.2014 12:32 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Harta este realizata pentru latitudinea medie a Romaniei de Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.
Vestul este (aproximativ) locul unde apune Soarele, sudul este locul unde se afla Soarele la mijlocul zilei.
Marginea hartii reprezinta orizontul, iar centrul hartii este zenitul, punctul de deasupra capului.
Daca incercati sa observati de la latitudini nordice, stelele din sudul hartii vor cobori sub orizont, iar cele din nordul hartii vor fi situate mai sus pe cer.
Pe harta, stelele stralucitoare sunt cele reprezentate prin disc mare, iar constelatiile sunt formate de stelele unite cu linii.

Spre nord-est, se intalneşte constelaţia Ursa Major (Ursa Mare), care revine pe cerul de seara. Ceea ce se vede uşor pe cer este de fapt o parte din constelaţie, şapte stele care poarta numele de „Carul Mare”, care in aceasta perioada sta cu oiştea in jos.
Spre est rasare Leo (Leul) impreuna cu steaua Regulus, iar la vest de constelaţie se afla un monstru marin şi mai infricoşator, Hydra.
Cea mai stralucitoare stea din constelaţie se numeşte Alphard, care in limba araba inseamna „cea singuratica”.

Februarie este luna cand Orion se afla, seara, la cea mai inalta poziţie pe cer.
Stralucitoarea stea Sirius se afla la stanga jos de Orion.
Sirius este foarte stralucitoare fiindca emite de 23 de ori mai multa lumina decat Soarele şi este foarte apropiata de noi, la numai 8,6 ani lumina, spun specialiştii de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.
De la latitudinile noastre, Sirius este cea mai apropiata stea care se vede cu ochiul liber. Face parte din constelaţia Canis Major (Cainele Mare).
La stanga sus de Sirius se afla o alta stea stralucitoare, Procyon, din constelaţia Canis Minor (Cainele Mic). Cele doua constelaţii ii reprezinta pe cei doi caini de vanatoare ai lui Orion.
Comparaţi steaua Betelgeuse (umarul stang al lui Orion) cu Sirius şi Procyon, şi veţi vedea ca au culori diferite. Betelgeuse este portocalie, Procyon alb-galbuie, iar Sirius albastruie.

La ora pentru care este realizata harta se vede o singura planeta, Jupiter, aflata in constelaţia Gemini.
Jupiter este mai stralucitoare decat orice stea aflata la acest moment pe harta, conform specialiştilor de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.