LILIECII, de la SUPERSTITII si CREDINTA POPULARA, la INDICATORI ECOLOGICI + FOTO

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 07.09.2016 12:05 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Singurele mamifere capabile de zbor adevarat si sustinut, liliecii sunt asociaţi in cultura occidentala cu multe mituri, unele parţial adevarate, altele inradacinate numai in superstitie. De la şoareci zburatori, care se incurca in parul uman, mesageri ai raului şi creaturi murdare prin natura lor, miturile despre lilieci sunt numeroase, insa nu de multe ori caracteristicile reale şi cunoscute ale acestor mamifere vin sa contrazica credinţa populara.
Astfel, liliecii se prezinta ca mamifere inzestrate cu supersimturi, cu ajutorul carora pot detecta si cele mai usoare miscari ale aerului, sunt capabile de altruism, ajutand membrii coloniei care nu pot vana, iar prin sensibilitatea la poluare şi prin nutriţia diversificata, sunt consideraţi indicatori ecologici.

Emisiunea de marci poştale a Romfilatelia dedicata acestor mamifere se intituleaza sugestiv Lilieci şi prezinta in timbre patru specii intalnite in Romania şi protejate prin lege: Miniopterus schreibersii (Khul, 1819), Pipistrellus pipistrellus (Schreber, 1774), Plecotus auritus (Linnaeus, 1758), Nyctalus noctula (Schreber, 1774).

Emisiunea este disponibila incepand de vineri, 9 septembrie a.c., in magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacau, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Ilustrat pe timbrul cu valoarea nominala de 2,50 lei, Plecotus auritus (liliacul urecheat brun) este o specie de talie medie, cu urechi foarte mari fata de dimensiunile corpului. Prezenta acestei specii este asociata cu padurile mature de foioase, regasindu-se insa si in paduri mixte sau, in zona montana, in cele de conifere. Vara, se adaposteste in primul rand in scorburi sau cladiri.

Pipistrellus pipistrellus (liliacul pitic) este reprezentat grafic pe timbrul cu valoarea nominala de
4,50 lei. Este o specie de talie foarte mica, cu blana de culoare maro inchis pe spate, adesea ruginie, uneori de un maro mai deschis, pal. Fata si urechile difera de aspectul blanii, prin coloritul lor inchis. Este o specie foarte raspandita şi frecvent intalnita, adaptandu-se bine si mediului antropizat. Vara, coloniile pot fi gasite in scorburi de copaci, sub scoarta, in cladiri, poduri sau in fisurile zidurilor.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 8 lei este ilustrat Miniopterus schreibersii (liliacul cu aripi lungi), o specie de talie medie, cu bot foarte scurt si frunte bombata, urechi scurte si triunghiulare, care nu
depasesc varful capului, şi cu aripi foarte lungi si inguste. Coloniile se adapostesc, de obicei, in pesteri, pe tot parcursul anului, şi mai rar, in mine sau alte tipuri de adaposturi subterane. Prefera pesterile cu intrari mari, din regiunile carstice din zona de deal si de munte, sau zonele cu multe paduri.  Exemplare solitare sau grupuri mici pot fi intalnite intr-o varietate de adaposturi, in cladiri, in structura podurilor.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 15 lei este reprodus Nyctalus noctula (liliacul de amurg), o specie de talie mare, cu blana catifelata, de culoare maroniu-rosiatic. Acesta foloseste ca adapost scorburile, preferandu-le pe cele facute de ciocanitori, situate in general la 4-12 m. Prezinta o adaptare mai buna la mediul urban, aparand chiar si in orasele mari, unde adaposturile preferate sunt crapaturile din peretii blocurilor.

Emisiunea este completata de un plic prima zi şi un set de carţi maxime, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinieta si blocul de 4 timbre (in album filatelic). 

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.