Machu Picchu. Misterele celui mai frumos si enigmatic oras stravechi al lumii VIDEO

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 24.07.2016 10:26 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

# Machu Picchu este un sit incaş din secolul al XV-lea, situat in regiunea Cusco.

# Capitala incaşilor, Cuzco, era - arhitectural - comparabila cu Roma cezarilor. Dar la numai 130 de kilometri de Cuzco, printre crestele andine, se afla cetatea Machu Picchu.

# Inalţat pe la 1450 de suveranul incaş Pachacuti, Machu Picchu a fost in chip brutal abandonat de locuitorii sai in 1572, apoi uitat.

# Machu Picchu numara cam 200 de cladiri, cel mai adesea in forma de patrulater, care nu au, in general, decat un singur etaj şi nici o desparţitura interioara. Construcţiile cele mai marcante sunt Torreon, sau observatorul astronomic in forma de semicerc, folosit pentru determinarea datelor importante ale calendarului şi Intihuatana, sau cadranul solar. Micul oraş poate gazdui intre 500 şi 1.000 de persoane, cifra modesta daca o comparam cu cei 200.000 de locuitori pe care ii numara, fara indoiala, pe atunci Cuzco, capitala.

# Invizibil de dedesubt şi complet limitat natural, inconjurat de terase agricole suficiente pentru a hrani populaţia, şi irigat de izvoare naturale, Machu Picchu pare sa fi fost folosit de incaşi ca un oraş ceremonial secret.

# In timp ce incaşii in mod sigur foloseau varful muntelui (2761,50 m inalţime), ridicand sute de structuri de piatra incepand cu anii 1400, legendele şi miturile indicau faptul ca Machu Picchu (insemnand "vechiul pisc" in limba Quechua) era adorat ca un loc sacru din cele mai vechi timpuri.

Oricare ar fi originile sale, incaşii l-au transformat intr-un mic (cu o suprafaţa de 5 mile patrate), dar extraordinar oraş.

# Ruinele au fost redescoperite in 1911 de catre arheologul Hiram Bingham, fiind unele dintre cele mai frumoase şi enigmatice locuri stravechi din lume.

# 610 metri deasupra, galagiosul rau Urubamba, norul infaşoara ruinele palatelor, bailor, templelor, hambarelor şi a in jur de 150 de case, toate intr-o remarcabila stare de conservare. Aceste structuri, sapate in granitul din varful muntelui sunt minuni atat arhitecturale cat şi estetice. Multe dintre caramizile cantarind 50 de tone sau chiar mai mult sunt atat de precis sculptate şi unite cu atata exactitate, incat imbinarile fara mortar nu permit nici macar unei lame de cuţit sa intre printre ele.

# 16.000 de km de drumuri pavate (a doua, ca lungime, dupa reţeaua romana de 90 de mii de km), inclusiv poduri suspendate in zonele mlaştinoase şi nisipoase! De ce acest efort de taiere de "autostrazi" in coastele Anzilor, daca incaşii nu au avut vehicule, necunoscand roata? Nu lipseau borne indicatoare din 7 in 7 km şi locuri de odihna din 20 in 20 de km. Nici un drum special amenajat nu ducea catre Machu Picchu. Aceasta enclava (probabil a preoţilor, putand adaposti doar 500 de persoane) exista parca in afara timpului şi spaţiului, ascunzand mistere inca de nepatruns.

# Suveranul Pachacuti, mare cuceritor, a intemeiat Imperiul incaş pe la 1440. Acesta a atins apogeul spre 1490. S-a intins, la vremea respectiva, din Columbia la Nord, pana in centrul statului actual Chile la Sud şi cuprindea Ecuador, Peru, Bolivia si Nord-Vestul Argentinei. Capitala era Cuzco, in Sudul Peru-ului.

# In 1532, spaniolii, sub conducerea conchistadorului Francisco Pizarro, au pus stapanire peste acest

imperiu care a durat mai puţin de 100 de ani. L-au trimis la moarte pe incaşul Atahualpa şi şi-au

insuşit fabuloasele lui comori. In 1536, fratele vitreg al acestuia, Manco Capac, a preluat comanda

rascoalei impotriva invadatorilor. Dupa un zadarnic asediu al oraşului Cuzco, el s-a retras in munţii

şi padurile de nepatruns ale regiunii Vilcambamba, capitala ultimului focar de rezistenţa. ”Imperiul

Vilcambamba” şi-a gasit sfarşitul prin invazia armatei spaniole, in 1572 şi executarea ultimului

suveran, Tupac Amaru. Machu Picchu, care facea parte din regatul Vilcambamba, a fost cucerit, iar

locuitorii sai l-au abandonat la aceeaşi data, in mod misterios.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.