Masuri de protectie in cazul inundatiilor

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 24.04.2012 15:15 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Inundaţiile constituie fenomenul natural cel mai răspândit pe glob şi totodată cel mai mare producător de pagube materiale şi victime omeneşti.

Zona Banatului este foarte expusă riscului de inundaţii, situaţia cea mai critică înregistrându-se în anul 2005, când judeţul Timiş a fost puternic afectat de inundaţii, cu efecte devastatoare asupra bunurilor materiale şi cu suferinţe ale oamenilor care şi-au văzut casele înecate de viitură. Populaţia afectată nu a fost pregătită corespunzător pentru a face faţă unor asemenea inundaţii, iar autorităţile nu deţineau dotările necesare pentru o intervenţie rapidă şi eficientă.
Ca o lecţie învăţată, pentru a face faţă unor situaţii asemănătoare pe viitor, Consiliul Judeţean Timiş a realizat Centrul Regional şi Transfrontalier de Prevenire şi Intervenţie în caz de Inundaţii (CRTPI), în localitatea Giroc, Timiş, prin sprijinul financiar al Uniunii Europene.
Cu toate acestea, resursele omului sunt limitate atunci când vine vorba de lupta împotriva fenomenele naturale, iar cauzele sunt greu, dacă nu imposibil, de înlăturat. Prin urmare, este foarte important să ne pregătim şi să acţionăm cel puţin pentru limitarea efectelor.
Un prim pas ar fi cunoaşterea semnificaţiei codurilor de culori la avertizările hidrologice transmise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor prin intermediul canalelor media:
*COD GALBEN – Risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, fără pagube semnificative; necesită o vigilenţă sporită în cazurile de activităţi sezoniere, expuse la inundaţii. Depăşire COTE DE ATENŢIE.
*COD PORTOCALIU - Risc de viituri generatoare de revărsări importante, susceptibile de a avea impact semnificativ asupra vieţii colectivităţilor şi siguranţei bunurilor şi persoanelor. Depăşire COTE DE INUNDAŢIE.
*COD ROŞU – Risc de viituri majore. Ameninţare directă şi generalizată asupra siguranţei persoanelor şi bunurilor. Depăşire COTE DE PERICOL.

De asemenea, trebuie cunoscute o serie de măsuri de protecţie necesare în timpul producerii inundaţiilor:
*Dacă autorităţile locale emit o alertă de inundaţii, pregătiţi-vă de evacuare.
*Respectaţi ordinea de evacuare stabilită: copiii, bătrânii, bolnavii. Se începe cu zonele cele mai afectate.
*Asiguraţi-vă locuinţa. Dacă aveţi suficient timp, fixaţi sau mutaţi înăuntru toate bunurile aflate afară. Mutaţi bunurile esenţiale la etajele superioare.
*La părăsirea locuinţei, luaţi documentele personale, o rezervă de alimente, apă, trusa sanitară, un mijloc de iluminat, un aparat radio şi pe timp friguros, îmbrăcăminte mai groasă.
*Ajutaţi persoanele care au nevoie de sprijin.
*Scoateţi animalele din gospodărie şi dirijaţi-le către locurile care oferă protecţie.
*După sosirea la locul de refugiu, fiţi calmi, păstraţi ordinea, ocupaţi locurile stabilite, protejaţi şi supravegheaţi copiii, respectaţi măsurile stabilite.
*Evitaţi apa provenită din inundaţie. Aceasta poate fi încărcată electric datorită unor linii electrice subterane sau cabluri căzute la pământ.
*Apa provenită din inundaţii poate fi contaminată cu substanţe chimice, substanţe toxice sau cu diverse alte deşeuri. Dacă aţi venit în contact cu apa provenită de la inundaţii, spălaţi-vă pe mâini cu săpun şi apă dezinfectată.
*Nu vă deplasaţi prin apa curgătoare. Apa curgătoare de numai 15 cm adâncime vă poate doborî de pe picioare. Dacă este necesar să vă deplasaţi prin zone inundate, faceţi-o acolo unde apa nu este în mişcare. Folosiţi un băţ pentru a verifica dacă solul din faţa dvs. este stabil, pentru a evita obstacolele.
*Dacă apa din jurul maşinii dumneavoastră creşte, abandonaţi-o şi mutaţi-vă într-o zonă mai înaltă, în condiţii de siguranţă. Atât dumneavoastră cât şi vehiculul riscaţi să fiţi luaţi rapid de ape, pe măsură ce nivelul inundaţiei creşte.

Odată cu retragerea apelor, nu se încheie şi problemele. Există o serie de măsuri ce trebuie avute în vedere după terminarea inundaţiilor.

*Inspectaţi clădirea şi asiguraţi-vă că nu există modificări structurale. Nu intraţi dacă există posibilitatea ca imobilul să se prăbuşească.
*Nu folosiţi chibrituri, brichete sau alte obiecte ce produc o flacără deschisă, deoarece există posibilitatea acumulărilor de gaz în interior. Dacă simţiţi miros de gaz sau auziţi un şuierat, deschideţi un geam, părăsiţi locuinţa rapid şi informaţi compania de gaze.
*Reporniţi curentul electric numai după ce reţeaua electrică din locuinţă a fost verificată de un electrician autorizat.
*Preveniţi bolile în zonele care au fost afectate de inundaţii prin :
- vaccinarea împotriva febrei tifoide şi a hepatitei A;
- dezinfectarea cu var cloros a fântânilor, caselor şi beciurilor în care a pătruns apa;
- consumaţi doar apă fiartă în realabil.
*Executaţi lucrări de înlăturare a urmărilor inundaţiei, degajarea malului, curăţirea locuinţei şi mobilierului, dezinfectarea încăperilor, repararea avariilor;
*Sprijiniţi moral şi material oamenii afectaţi de inundaţii prin găzduire, donare de bunuri materiale, alimente, medicamente.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.