Meandrele concretului: Radu Timofte

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 07.04.2016 10:16 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Alexandru-Radu Timofte s-a nascut la data de 7 aprilie 1949, in comuna Horia, judeţul Neamţ.
A absolvit Şcoala Superioara de Ofiţeri "Nicolae Balcescu" - arma graniceri (1966 - 1969) şi Academia de Inalte Studii Militare din Bucureşti, Facultatea de Comanda şi Stat Major (1974 - 1976), fiind ofiţer activ in Ministerul Apararii Naţionale pana in anul 1988, cand a fost trecut in rezerva, ca urmare a ramanerii ilegale in strainatate a surorii sale, spune Wikipedia.
In perioada Revoluţiei din decembrie 1989, Radu Timofte a facut parte din conducerea comitetului FSN din municipiul Roman.

In legislaturile 1990-2004, Radu Timofte a fost ales ca senator de Neamţ pe listele FSN, FDSN şi PDSR.
In aceasta calitate a indeplinit funcţiile de preşedinte al Comisiei Parlamentare de ancheta pentru cercetarea evenimentelor violente desfaşurate in zilele de 23-28 septembrie 1991 in Valea Jiului, Bucureşti şi alte localitaţi din ţara (1991-1992), vicepreşedinte al Comisiei Parlamentare a Romaniei la Adunarea Parlamentara a NATO (1992-1996), membru in Comisia pentru aparare, ordine publica şi siguranţa naţionala (1992-2001) şi preşedinte al aceleiaşi comisii, vicepreşedinte al Comisiei parlamentare de control al activitaţii Serviciului de Informaţii Externe SIE.
A demisionat din Parlament la data de 12 februarie 2001, fiind inlocuit de Tudor-Marius Munteanu.

La data de 7 februarie 2001, a fost numit in funcţia de director al Serviciului Roman de Informaţii, nominalizarea sa de catre preşedintele Romaniei fiind confirmata prin votul camerelor reunite ale Parlamentului.
Colonelul (r) Alexandru-Radu Timofte din Ministerul de Interne a fost inaintat la gradul de general de brigada (cu 1 stea) in rezerva la 29 noiembrie 2001.
Radu Timofte a obţinut titlul de doctor in securitatea naţionala la Academia de Poliţie din Bucureşti la data de 25 august 2004, cu teza de doctorat intitulata Originile şi marirea, declinul şi renaşterea lumii informaţionale secrete, elaborata sub coordonarea ştiinţifica a chestorului prof. univ. dr. Costica Voicu, rectorul Academiei de Poliţie, mai spune Wikipedia.
La data de 20 iulie 2006, Alexandru Radu Timofte şi-a prezentat demisia din funcţia de director al SRI, ca urmare a situaţiei create de eliberarea şi dispariţia lui Omar Hayssam, cel acuzat de terorism, impreuna cu el demisionand şi Gheorghe Fulga, directorul SIE, şi chestorul Virgil Ardelean, directorul Direcţiei generale de informaţii şi protecţie interna a Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Dupa ce in urma cu cateva zile fusese internat la spitalul SRI, Radu Timofte a incetat din viata la varsta de 60 de ani, 19 octombrie 2009, surse din PSD anuntand ca Timofte suferea de leucemie.
"Sunt trist. A murit un om decent, pertinent si la locul lui", a marturisit fostul presedinte Ion Iliescu.  

DNA l-a cercetat si l-a trimis in judecata pe fostul sef SRI, alaturi de alte persoane, in legatura cu vanzarea locuintei de serviciu, pe care Timofte a folosit-o cand a fost director al Serviciului Roman de Informatii, pe care ar fi cumparat-o de la RAAPPS la un pret mult mai mic decat cel de pe piata de imobiliare, desi nu avea calitatea de militar, spune Wikipedia.
Procurorii anticoruptie l-au acuzat de instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice si de fals in declaratii.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.