Mineriada din 1991: 455 de raniti si 4 morti

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 24.09.2015 21:45 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Oamenii care au vazut si simtit evenimentele din septembrie 1991, isi amintesc de mineri inarmati cu bate, topoare, tarnacoape, lanturi care bateau pe oricine le parea suspect ca era impotriva lor.
Amenintau si loveau in toate directiile.
Astfel, la plecare, au lasat in urma lor 455 de raniti, dintre care 50 au necesitat spitalizare, si 3 morti din Bucuresti si unul din orasul Vulcan. Din ce se ştie pana acum...
Investitorii straini au refuzat sa isi dezvolte afacerile in Romania si astfel s-au redus locurile de munca, banii, iar saracia era aproape mai mare decat in epoca ceausista.
Nici tarile europene nu mai doreau relatii cu tara noastra, pentru ca tot ce se intampla era de fapt refuzarea democratiei de catre Guvern, lucru care ne dezavantaja.

24 septembrie 1991

Minerii din Valea Jiului intra in greva generala si cer primului ministru, Petre Roman, sa vina la Petrosani pentru a le asculta problemele.
Liderul sindical, Miron Cozma, i-a amenintat pe reprezentantii Guvernului ca daca nu se rezolva aceste nemultumiri cit mai repede posibil, ei vin in numar mare la Bucuresti.
Primele actiuni violente au fost facute la Petrosani, unde au intrat in primarie si l-au agresat pe subprefectul Ionel Botoroaga si pe directorul Regiei Autonome a Huilei, Benone Costinas.
Apoi au urmat o serie de pagube materiale la gara din oras, unde au cerut garnituri de tren pentru a se deplasa la Bucuresti, dar au fost refuzati.

25 septembrie 1991

In jurul orei 10.00, minerii din Valea Jiului au ajuns in Gara Baneasa cu mai multe garnituri de tren, in posesia carora au intrat prin violente si incendieri.
La aflarea vestii ca minerii se indreapta spre capitala, primul ministru si presedintele au incercat mai multe manevre de impiedicare a acestora de a ajunge la destinatie, insa toate au fost in zadar.
Condusi de liderul lor sindical, Miron Cozma, prima oprire au facut-o in Piata Victoriei, unde au cerut o intalnire cu premierul Petre Roman.
O delegatie a minerilor a reusit sa vorbeasca cu primul ministru.
Cornel Tomescu, sef sector in cadrul Secretariatului General al Guvernului, a declarat ca la sosirea in Piata Victoriei, minerii nu erau violenti.
Un militar, aflat la un etaj al Palatului, a aruncat in mijlocul adunarii de mineri o grenada lacrimogena, fapt care a aprins spiritele deja incinse.
Au inceput violentele si atacurile asupra cladirii Guvernului.
In acel moment functionarii care se aflau in cladire au fost evacuati.
Spre seara, minerii, condusi de Cozma, s-au indreptat spre Televiziunea Romana si Piata Universitatii.
Au facut o vizita la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu presedintele Ion Iliescu conditiile in care se vor retrage.
Miron Cozma ii cere demiterea premierului in schimbul linistii din capitala.

26 septembrie 1991

Minerii ataca cu forte noi cladirea Guvernului si cer in continuare demiterea Guvernului, crezand ca astfel situatia lor se va imbunatati.
Au avut loc discutii cu usile inchise.
Miron Cozma ameninta ca daca pana la ora 12.00 nu este anuntata demisia premierului, el cheama 4000 de sindicalisti din Pipera, acesta adaugand ca probabil nimeni nu doreste un razboi civil.
La ora 12.00, Alexandru Barladeanu, presedintele Senatului, a anuntat la televiziunea publica demiterea Guvernului Roman.
Liderul sindical al minerilor le cere acestora sa plece acasa pentru ca le-au fost rezolvate revendicarile.
Cu toate acestea, lucrurile iau o intorsatura neasteptata.
In dupa-amiaza acelei zile, minerii intra in Sala de sedinte a Adunarii Deputatilor si cer demisia Presedintelui Ion Iliescu si rezolvarea tuturor revandicarilor pentru care au venit la Bucuresti.
In cele din urma s-au potolit si s-au intors in Valea Jiului, cu promisiunea facuta ca tot ceea ce au cerut se va rezolva.
Doua zile mai tarziu, Miron Cozma si presedintele tarii Ion Iliescu semneaza un comunicat prin care incheie tragicul episod al celei de-a patra mineriada.(wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.