Moneda de argint cu Nicolae Grigorescu

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 26.04.2013 12:26 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 29 aprilie 2013, o monedă din argint dedicată aniversării a 175 de ani de la naşterea lui Nicolae Grigorescu.
Caracteristicile monedei sunt următoarele: Valoare nominală: 10 lei, Metal: argint, Titlu: 999‰, Formă: rotundă, Diametru: 37 mm, Greutate: 31,103 g, Calitate: proof, Cant: zimţat.
Aversul monedei redă o compoziţie grafică sugerând o paletă de pictură, care prezintă imaginea Muzeului Memorial „Nicolae Grigorescu“ din Câmpina; valoarea nominală „10 LEI“, stema României, inscripţia „ROMANIA“ şi anul de emisiune „2013“.
Reversul monedei prezintă portretul şi semnătura pictorului Nicolae Grigorescu; inscripţia „NICOLAE GRIGORESCU“ şi anii între care a trăit artistul „1838-1907“.
Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.
Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 monede.
Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 360,00 lei/buc.
Monedele din argint dedicate aniversării a 175 de ani de la naşterea lui Nicolae Grigorescu au putere circulatorie pe teritoriul României.
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
***
Nicolae Grigorescu (născut la 15 mai 1838, Pitaru, judeţul Dâmboviţa, decedat la 21 iulie 1907, Câmpina) este primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu şi Ştefan Luchian. Nicolae Grigorescu a devenit un simbol pentru tinerele generaţii de artişti care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să identifice şi să aducă la lumină valorile spiritualităţii româneşti.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.