Moneda de aur cu George Baritiu

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 07.09.2012 08:01 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 10 septembrie 2012, o monedă din aur dedicată aniversării a 200 de ani de la naşterea lui George Bariţiu.

George Bariţ, uneori scris Gheorghe Bariţiu, (n. 4 iunie 1812, Jucu de Jos, comitatul Cluj - d. 2 mai 1893, Sibiu) a fost un istoric şi publicist român transilvănean, întemeietorul presei româneşti din Transilvania.
Caracteristicile tehnice ale monedei sunt următoarele: Valoare nominală: 100 lei, Metal: aur, Titlu: 900‰, Formă: rotundă, Diametru: 21 mm, Greutate: 6,452 g, Calitate: proof, Cant: zimţat.
Aversul prezintă o compoziţie formată din titlurile unor publicaţii editate de George Bariţiu; inscripţia în arc de cerc „Romania“, valoarea nominală „100 Lei“, anul de emisiune 2012, amplasat de o parte şi de alta a stemei României.
Reversul prezintă portretul lui George Bariţiu, anii între care a trăit „1812”, „1893“ şi inscripţia în arc de cerc „George Baritiu“.
Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 250 monede.
Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare, este de 1.900,00 lei /buc.
Monedele din aur dedicate aniversării a 200 de ani de la naşterea lui George Bariţiu au putere circulatorie pe teritoriul României.
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din aur se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.