Moneda din argint la 140 de ani de la nasterea Luciei Sturdza-Bulandra

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 08.06.2013 18:14 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 10 iunie 2013, o monedă din argint dedicată aniversării a 140 de ani de la naşterea Luciei Sturdza-Bulandra.
Caracteristicile monedei sunt următoarele: Valoare nominală: 10 lei, Metal: argint, Titlu: 999‰, Formă: rotundă, Diametru: 37 mm, Greutate: 31,103 grame, Calitate: proof, Cant: zimţat.
Aversul monedei redă imaginea vechii clădiri a Teatrului Naţional din Bucureşti, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“, stema României, valoarea nominală „10 Lei“ şi anul de emisiune „2013“.
Reversul monedei prezintă portretul, semnătura actriţei Lucia Sturdza-Bulandra şi anii între care a trăit, respectiv „1873” şi „1961“, elemente suprapuse peste o compoziţie sugerând arta teatrală, iar în arc de cerc, inscripţia „LUCIA STURDZA-BULANDRA“ .
Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.
Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 monede.
Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 310,00 lei/buc.
Monedele din argint dedicate aniversării a 140 de ani de la naşterea Luciei Sturdza-Bulandra au putere circulatorie pe teritoriul României.
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
***
Lucia Sturdza-Bulandra (n. 25 august 1873, Iaşi - d. 19 septembrie 1961, Bucureşti) a fost o renumită actriţă de teatru din România.
Lucia Sturdza-Bulandra a fost una dintre marile figuri ale scenei româneşti, de neuitat în roluri de compoziţie din dramaturgia universală şi naţională, spirit organizatoric, talent pedagogic ce a format generaţii întregi de actori: Nicolae Baltăţeanu, George Calboreanu, Dina Cocea, Radu Beligan, Victor Rebengiuc.
În 1898, a debutat la Teatrul Naţional din Bucureşti iar în 1914, împreună cu soţul ei, a întemeiat o companie particulară.
Din 1941 este actriţă a Teatrului Municipal din Bucureşti iar din 1947 până la sfârşitul vieţii a fost directoarea acestui teatru, astăzi Teatrul Bulandra.
A fost profesoară la Conservatorul de artă dramatică din Bucureşti timp de 30 de ani.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.