Moneda din aur la 1900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 22.02.2013 16:31 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 25 februarie 2013, o monedă din aur dedicată aniversării a 1900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian.
Caracteristicile monedei sunt următoarele: Valoare nominală - 100 lei; Metal - aur; Titlu - 900‰; Formă - rotundă; Diametru - 21 mm; Greutate - 6,452 g; Calitate - proof; Cant - zimţat.
Aversul prezintă o compoziţie reprezentând partea superioară a Columnei lui Traian, iar în plan secund un detaliu de pe aceasta; inscripţia „Romania“, valoarea nominală „100 Lei“, stema României şi anul de emisiune 2013.
Reversul redă o compoziţie reprezentând partea inferioară a Columnei lui Traian, suprapusă peste un detaliu al acesteia conţinând inscripţia de la baza columnei; silueta monumentului şi inscripţia „Columna lui Traian“.
Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.
Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 250 de exemplare.
Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare, este de 1.700,00 lei/buc.
Moneda din aur dedicată aniversării a 1900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian are putere circulatorie pe teritoriul României.
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedei din aur din emisiunea numismatică dedicate aniversării a 1900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
***
Columna lui Traian este un monument antic din Roma construit din ordinul împăratului Traian, pentru comemorarea victoriei sale în Dacia, care s-a păstrat până în zilele noastre.
Monumentul se află în Forul lui Traian, în imediata apropiere - la nord - de Forul roman.
Terminată în 113, columna are exteriorul prevăzut cu un faimos basorelief sculptat, în formă de spirală, care reproduce artistic sub o formă epică războaiele dintre romani şi daci purtate de Traian pentru cucerirea Daciei.
Columna are o înălţime de aproximativ 30 de metri şi conţine 18 blocuri masive de marmură de Carrara, fiecare cântărind 40 de tone.
În anul 1536, soclul Columnei a fost eliberat din ruinele forului lui Traian din ordinul Papei Paul al III-lea.
Marele arhitect Fontana s-a ocupat de restaurarea lui, începând cu 1558.
În 1589-1590, în locul statuii lui Traian, aflată iniţial în vârful columnei, dar dispărută încă din antichitate, a fost aşezată o statuie a Sfântului Petru.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.