Moscheea unde se afla unul dintre cele mai vechi covoare orientale

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 08.10.2013 14:23 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Cu ocazia aniversarii a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Romania şi Turcia (1878), Romfilatelia introduce in circulatie o emisiune de marci poştale dedicata Moscheei „Carol I” din Constanţa, simbol al concordiei intre comunitaţi de confesiuni diferite, denumita şi „Kral camisi” sau „Geamia Regelui”.
Aceasta emisiune sarbatoreşte o dubla aniversare: atat cea a relaţiilor diplomatice, cat şi un secol de la inceperea construcţiei cladirii.
Inclus in lista celor mai frumoase monumente de arhitectura romaneasca, cu influenţe arhitectonice maure, noul edificiu a fost construit din iniţiativa Regelui Romaniei Carol I şi a reunit talentul unui mare arhitect, Victor Ştefanescu, şi priceperea in construcţii a unei somitaţi a ştiinţei mondiale, Gogu Constantinescu.
In interiorul moscheei se regaseşte, la loc de cinste, covorul lui Abdul Hamid, unul dintre cele mai vechi covoare orientale, avand o suprafaţa de 144 de metri patraţi. De asemenea, cupola şi turnul moscheei poarta la vedere simbolul lumii musulmane, semiluna.
Moscheea „Carol I” a fost inaugurata in data de 31 mai 1913, in prezenţa Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta, familia regala daruind acest edificiu musulmanilor din Constanţa şi nu numai, pentru loialitatea faţa de statul roman.
Emisiunea comuna este alcatuita dintr-o marca poştala cu valoarea nominala de 8,10 lei şi un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 de timbre, minicoala de 6 timbre şi coliţa dantelata (in doua variante de prezentare).
Produsul special al emisiunii il reprezinta albumul filatelic, realizat in tiraj limitat de 370 de exemplare şi echipat cu coliţa dantelata a emisiunii, in format special, numerotata cu roşu şi un plic prima zi numerotat cu negru şi obliterat cu ştampila prima zi aplicata in clar in folio aur. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 370.
Incepand cu ziua de joi, 10 octombrie 2013, emisiunea comuna de marci poştale Romania – Turcia: Moscheea „Carol I” din Constanţa – 100 de ani va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.