NADIA COMANECI, patru decenii de la primul 10 olimpic al gimnasticii

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 15.07.2016 12:33 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

„S-a nascut o stea!” (Newsweek, 2 august 1976)
„Este perfecta!” (Time, 2 august 1976)
„A acaparat spectacolul!” (Sports Illustrated, 2 august 1976)

Aşa titra presa anului 1976 dupa performanţa care a uimit lumea gimnasticii şi a intrat in istoria sportului olimpic, transformand un copil de doar 14 ani din Oneşti intr-un icon al gimnasticii romaneşti şi mondiale. Pe 18 iulie 1976, Nadia Comaneci revoluţiona universul sportului cu o execuţie perfecta: nota 10 „absolut” la Jocurile Olimpice de Vara de la Montreal.

La 40 de ani de la primul 10 olimpic al gimnasticii, Romfilatelia o onoreaza pe marea campioana şi performanţa greu de egalat de la Montreal printr-o emisiune speciala de marci poştale intitulata sugestiv Primul 10 olimpic al gimnasticii, Nadia Comaneci, un proiect prin care toţi iubitorii sportului şi nu numai, vor retrai emoţia acelei zile olimpice de vara, cand un copil a schimbat o lume intreaga. Emisiunea este disponibila incepand de luni, 18 iulie a.c., in magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacau, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Dupa remarcabilul sau numar de la Montreal, gimnasta din Romania a intrat in istorie drept prima sportiva cu un exerciţiu perfect, doua dintre elemente purtandu-i şi in prezent numele: „Coborare Comaneci” şi „Salt Comaneci”.

Realizarile Nadiei Comaneci i-au adus gimnastei titlul de cel mai bun sportiv roman al tuturor timpurilor, fiind inscrisa in International Gymnastics Hall of Fame in anul 1993. Pentru Romania şi romanii de pretutindeni, Nadia este parte a patrimoniului naţional. De altfel, numele gimnastei este asociat cu Romania mai mult decat oricare altul, insa iubirea, admiraţia şi aprecierea pentru aceasta mare campioana depaşesc cu certitudine graniţele ţarii.

Proiectul filatelic pe care Romfilatelia este onorata sa-l dedice sportivei „absolute” consta intr-un timbru şi doua coliţe, una dantelata, numerotata cu negru, cealalta nedantelata, numerotata cu roşu, ce ilustreaza sugestiv momentul 18 iulie 1976, cand gimnasta olimpica a atins perfecţiunea şi a dominat prin tehnica sa impecabila. Pe manşeta ilustrata a coliţei dantelate este figurat pe fundal cuvantul zece in cele şase limbi oficiale ale ONU – engleza, franceza, spaniola, rusa, araba, chineza. Imaginea copilei de 14 ani este adusa in prezent prin imaginea actuala a campioanei.

Cele doua coliţe aduc filateliştilor in dar doua premiere – un tiraj simbolic, 2016 exemplare, sugerand marcarea in acest an a celor 40 de ani de la primul 10 olimpic al gimnasticii, cat şi doua tipuri de hartie speciala (Tullis Russell, Anglia), pe care coliţele sunt tiparite şi care prezinta elemente de siguranţa vizibile cu ochiul liber şi respectiv, vizibile doar in lumina ultravioleta.
Emisiunea este completata de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de
32 de timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinieta (doua modele), coliţa dantelata şi coliţa nedantelata.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.