Noaptea cand ELEMENTELE DUBIOASE au fost aruncate in puscariile ROMANIEI

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 13.04.2016 11:26 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

In noaptea de 14/15 aprilie 1952, in Saptamana Mare, au fost arestate peste 50 de persoane a caror singura „vina” era aceea de a fi rude ale demnitarilor Romaniei interbelice, multi dintre ei arestati deja inca din noaptea de 5/6 mai 1950 si incarcerati la Sighet.

Cu ajutorul fiselor matricole penale din baza de date a Centrului International de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Sighet, proiect „Recensamantul populatiei concentrationare”, si a marturiilor din Arhiva de Istorie Orala a CISAC, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Romania a identificat 53 persoane, rude ale fostilor demnitari, care au fost arestati la aceasta data.

Numarul exact este cu atat mai greu de stabilit cu cat in acea noapte au fost arestate peste 450 de persoane, grupate in diverse „loturi”.
In lotul „familiilor fostilor demnitari” au fost incluse si rude mai indepartate ale acestora.
Doua exemple sunt relevante: cel al medicului Radu Arjoceanu, fiul vitreg al generalului Alexandru Tatarescu, sau al inginerului Mircea Lipaneanu, fiul vitreg al fostului ministru Alexandru Lapedatu.
Dar si foste sotii ale demnitoarilor, dintre care unele fusesera obligate sa divorteze si revenisera la numele de dinainte de casatorie, cum este cazul Stefaniei Teodora (Dorina) Potarca, sotia fostului ministru Virgil Potarca (care in documentele oficiale apare cu numele de Stefania Marinescu) sau al Margaretei Samsonovici, sotia generalului Nicolae Samsonovici (pe care o regasim in documentele oficiale sub numele de Margareta Radoi).

Toate aceste persoane arestate au fot „incadrate in unitati de munca”, pe baza unor decizii ale MAI (deciziile 533/1952 si 560/1952).
Dar aceste decizii au fost intocmite, in mod cinic, la cateva luni dupa arestarea lor.
Unele dintre persoanele arestate in lotul „familiilor fostilor demnitari” apar si alte decizii – intocmite, ca si celelalte doua, ulterior datei arestarii.
Spre exemplu, numele Florei Dragomir, sotia istoricului Silviu Dragomir, apare in decizia 605/1952, cel al lui Gheorghe Berceanu, fiul fostului subsecretar de stat Mihail Berceanu, in decizia 564/1952.
Membrii lotului „familiilor de fosti demnitari” au fost internati in unitatile de munca pe timp de 24 luni si, in lipsa unui motiv plauzibil pentru arestarea lor, la rubrica „motivul arestarii”, din fisele matricole penale, apare, in majoritatea cazurilor, sintagma „element dubios”. (fragment dintr-un studiu mai amplu, Testimonies from communist prisons of Romania. Women arrested in the „Families of former dignitaries” batch (1952-1954) de Virginia Ion)

sursa: Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Romania

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.