Numismatica / 145 de ani de la infiintarea Monetariei Statului

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 19.05.2015 21:37 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Banca Nationala a Romaniei va lansa in circuitul numismatic o moneda din argint dedicata implinirii a 145 de ani de la infiinţarea Monetariei Statului.

Aversul monedei prezinta o compozitie ce ilustreaza inceputurile si prezentul Monetariei Statului: cateva monede batute dupa infiintarea ei, printre care se afla cele de 1 leu si 20 lei cu milesimul 1870, un cant zimtat gravat cu inscriptia „ROMANIA” si corpul central al sediului actual al monetariei; valoarea nominala „10 LEI”, stema Romaniei şi anul de emisiune „2015”.
Reversul monedei reda imaginea unei prese monetare din secolul al XIX-lea, reprezentata pe o medalie gravata pe cant cu inscriptia „MONETARIA STATULUI”, portretul si semnatura regelui Carol I si inscriptiile „145 ANI” şi „1870” - anul infiintarii monetariei.
Monedele din argint, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza.
Brosurile includ certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.
Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 250 monede.
Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare, este de 330,00 lei/buc.
Monedele din argint dedicate implinirii a 145 de ani de la infiinţarea Monetariei Statului au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a acestor monede din argint se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.