Numismatica / 150 de ani de la infiintarea Curtii de Conturi a Romaniei

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 09.03.2014 12:56 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Banca Nationala a Romaniei va lansa in circuitul numismatic, incepand cu data de 10 martie 2014, un set de trei monede (din aur, din argint si din tombac cuprat) si o moneda din argint dedicate aniversarii a 150 de ani de la infiintarea Curtii de Conturi a Romaniei.

Aversul monedei din aur reda portretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un citat din legea de infiinţare a Curţii de Conturi - „O Inalta Curte de Compturi se institue la Bucuresci pentru tóta Romania” - stema Romaniei, valoarea nominala „100 LEI” şi inscripţiile in arc de cerc „ROMANIA” şi „ALEXANDRU IOAN CUZA”.

Aversul monedei din argint reda portretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un citat din legea de infiinţare a Curţii de Conturi - „O Inalta Curte de Compturi se institue la Bucuresci pentru tóta Romania” - stema Romaniei, valoarea nominala „10 LEI” şi inscripţiile in arc de cerc „ROMANIA” şi „ALEXANDRU IOAN CUZA”.

Aversul monedei din tombac cuprat reda portretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un citat din legea de infiinţare a Curţii de Conturi - „O Inalta Curte de Compturi se institue la Bucuresci pentru tóta Romania” - stema Romaniei, valoarea nominala „1 LEU” şi inscripţiile in arc de cerc „ROMANIA” şi „ALEXANDRU IOAN CUZA”.

Reversul, comun tuturor monedelor (din aur, din argint si din tombac cuprat), ,prezinta o compoziţie care sugereaza aniversarea a 150 de ani de la infiinţarea Curţii de Conturi: inscripţia „150 ANI”, suprapusa peste un fragment din Monitorul Oficial din 24 ianuarie 1864 in care a fost publicata legea de infiinţare a Curţii de Conturi, sigla instituţiei şi anii „1864” şi „2014”.

Caracteristicile tehnice si descrierea monedei din argint sunt similare celor aferente monedei din argint care intra in componenta setului de trei monede.
Monedele din aur, din argint si din tombac cuprat vor fi ambalate, separat, in capsule de metacrilat transparent.
Seturile de monede si monedele din argint vor fi insotite de brosuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.

Tirajul pentru aceasta emisiune este de 150 seturi monede (din aur, argint si tombac cuprat) şi 250 buc. monede din argint.
Preturile de vanzare sunt 1 780,00 lei/buc., exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, din argint si din tombac cuprat), inclusiv brosura de prezentare, 300,00 lei/buc., exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare.
Lansarea in circuitul numismatic a seturilor de monede si a monedelor din argint se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.