Numismatica / 150 de ani de la infiintarea Senatului Romaniei

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 30.05.2014 13:11 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

BNR va lansa in circuitul numismatic, incepand cu data de 2 iunie 2014, un set de trei monede (din aur, din argint si din tombac cuprat) si o moneda din argint, dedicate aniversarii a 150 de ani de la infiintarea Senatului Romaniei.

Aversul monedei din aur reda o reprezentare parţiala a Palatului Parlamentului din Bucureşti, o imagine din timpul unei şedinţe a Senatului, stema Romaniei, anul de emisiune „2014”, valoarea nominala „100 LEI” şi inscripţia in arc de cerc „ROMANIA”.
Aversul monedei din argint reda o reprezentare parţiala a Palatului Parlamentului din Bucureşti, o imagine din timpul unei şedinţe a Senatului, stema Romaniei, anul de emisiune „2014”, valoarea nominala „10 LEI” şi inscripţia in arc de cerc „ROMANIA”.
Aversul monedei din tombac cuprat reda o reprezentare parţiala a Palatului Parlamentului din Bucureşti, o imagine din timpul unei şedinţe a Senatului, stema Romaniei, anul de emisiune „2014”, valoarea nominala „1 LEU” şi inscripţia in arc de cerc „ROMANIA”.
Reversul, comun tuturor monedelor (din aur, din argint si din tombac cuprat), prezinta portretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi al mitropolitului Nifon - primul preşedinte al Senatului, numele acestora, inscripţia in arc de cerc „150 DE ANI DE LA INFIINTAREA SENATULUI” şi „1864”, anul evenimentului aniversat.
Caracteristicile tehnice si descrierea monedei din argint sunt similare celor aferente monedei din argint care intra in componenta setului de trei monede.
Monedele din aur, din argint si din tombac cuprat vor fi ambalate, separat, in capsule de metacrilat transparent.
Seturile de monede si monedele din argint vor fi insotite de brosuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza.
Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.

Tirajul pentru aceasta emisiune este de 150 seturi monede (din aur, argint şi tombac cuprat) şi 250 buc. monede din argint.
Preturile de vanzare sunt de 1.870,00 lei/buc., exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, din argint si din tombac cuprat), inclusiv brosura de prezentare, precum şi 310,00 lei/buc., exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare.
Monedele din aur, din argint si din tombac cuprat dedicate aniversarii a 150 de ani de la infiintarea Senatului Romaniei au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.
Lansarea in circuitul numismatic a seturilor de monede si a monedelor din argint se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

###

Senatul a aparut pe scena politica din tara noastra la initiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, in anul 1864, cand, prin plebiscitul din 23-26 mai/4-7 iunie, romanii s-au pronuntat asupra unui document cu valoare constitutionala – “Statutul dezvoltator al Conventiei de la Paris din 7/19 august 1858”. Statutul prevedea instituirea unei noi Camere parlamentare, alaturi de Adunarea Deputatilor.
In cadrul acestui sistem bicameral, primul Senat al Romaniei, care avea si atributii privind controlul constitutionalitatii legilor, a functionat ca un “corp ponderator”, ca un factor de echilibru intre puterile statului. El era alcatuit din membri de drept (capi ai bisericii si ai unor autoritati publice) si membri numiti de domnitor (reprezentati ai judetelor si inalti functionari ai statului).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.