Numismatica / 150 de ani de la nasterea Elenei Vacarescu

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 01.08.2014 12:20 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

BNR va lansa in circuitul numismatic, incepand cu data de 4 august 2014, o moneda din argint dedicata aniversarii a 150 de ani de la nasterea Elenei Vacarescu.
Aversul monedei reda conacul de la Vacaresti, in care a copilarit Elena Vacarescu, anul de emisiune „2014”, stema Romaniei, valoarea nominala „10 LEI” si inscriptia in arc de cerc „ROMANIA”.
Reversul monedei prezinta portretul, numele, semnatura Elenei Vacarescu si anul nasterii.
Monedele din argint, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza.
Brosurile includ certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.
Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 250 monede.
Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare, este de 310,00 lei/buc.
Monedele din argint dedicate aniversarii a 150 de ani de la nasterea Elenei Vacarescu au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.
Punerea in circulatie, in scop numismatic, a acestor monede din argint se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.
###
Elena Vacarescu s-a nascut la Bucureşti la 3 octombrie 1864, intr-o foarte veche şi vestita familie de boieri.
Este poeta, prozatoare, autoare de piese de teatru de expresie franceza.
Este fiica diplomatului Ioan Vacarescu şi a Eufrosinei Falcoianu, nepoata pe linie directa a lui Iancu Vacarescu ("Familia din care scobor eu a fost familia de intelectuali cu deosebire a Romaniei de odinioara"; "Mama mea aparţinea şi ea unei vechi familii de boieri - Falcoianii - prezenţi in toate cronicele de altadata ale Valahiei").
Işi petrece copilaria şi adolescenţa la vatra Vacareştilor de langa Targovişte. ("Dintre toate locurile unde au vieţuit poeţii, Vacareştii din Damboviţa duc mai mult cu ei semnul unei ursite şi vraja unei amintiri").

Prin 1891 se afla in Italia in exil, pentru ca dupa un scurt popas in ţara, in 1895 sa se stabileasca definitiv in Franţa, unde se distinge in viaţa literara pe mai multe planuri.
Debuteaza in anul 1886 publicand la Paris volumul Chants d'Aurore (Cantecele zorilor), premiat de Academia Franceza. A tradus in limba franceza din poeziile lui Eminescu, Blaga, Goga, Toparceanu, Minulescu, Vinea.
In perioada primului razboi mondial, Elena Vacarescu a militat pentru realizarea marii uniri de la 1918.
Incepand din anul 1919 este numita de catre regele Romaniei ca secretar general al Asociaţiei Romane pe langa Societatea Naţiunilor pentru o perioada de douazeci de ani.
Pentru meritele sale, guvernul francez ii decerneaza ordinul Cavaler al Legiunii de Onoare.
Ca urmare, in anul 1925, Elena Vacarescu devine membru de onoare al Academiei Romane, ea fiind prima femeie din Romania care a beneficiat de acest titlu.
Moare la Paris, la 17 februarie 1947, şi este inhumata in cripta familiei Vacareştilor din cimitirul Bellu. Ea a lasat moştenire Academiei Romane, prin testament, majoritatea averii Vacareştilor.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.