Numismatica / 150 de ani de la nasterea regelui Ferdinand I

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 15.07.2015 15:12 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Banca Nationala a Romaniei a lansat in circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, din argint si din tombac cuprat) si o moneda din argint dedicate implinirii a 150 de ani de la naşterea regelui Ferdinand I.

Aversul monedei din aur reda imaginea ansamblului Catedralei Incoronarii de la Alba Iulia, inscripţia in arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominala „100 LEI”, stema Romaniei şi anul de emisiune „2015”.
Aversul monedei din argint reda imaginea ansamblului Catedralei Incoronarii de la Alba Iulia, inscripţia in arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominala „10 LEI”, stema Romaniei şi anul de emisiune „2015”.
Aversul monedei din tombac cuprat reda imaginea ansamblului Catedralei Incoronarii de la Alba Iulia, inscripţia in arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominala „1 LEU”, stema Romaniei şi anul de emisiune „2015”.
Reversul, comun tuturor monedelor (din aur, din argint si din tombac cuprat), prezinta portretul regelui Ferdinand I, anii intre care a trait „1865”, „1927” şi inscripţiile in arc de cerc „FERDINAND I” şi „REGE AL ROMANIEI”.
Caracteristicile tehnice si descrierea monedei din argint sunt similare celor aferente monedei din argint care intra in componenta setului de trei monede.
Monedele din aur, din argint si din tombac cuprat vor fi ambalate, separat, in capsule de metacrilat transparent.
Seturile de monede si monedele din argint vor fi insotite de brosuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza.
Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.

Tirajul pentru aceasta emisiune este de: 150 seturi monede (din aur, argint si tombac cuprat); 250 monede din argint.
Preturile de vanzare sunt: 1.950,00 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, din argint si din tombac cuprat), inclusiv brosura de prezentare; 330,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare.
Monedele din aur, din argint si din tombac cuprat dedicate implinirii a 150 de ani de la naşterea regelui Ferdinand I au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.
Lansarea in circuitul numismatic a seturilor de monede si a monedelor din argint se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

###

Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (12/24 august 1865, Sigmaringen / 20 iulie 1927, Castelul Peleş, Sinaia) a fost al doilea rege al Romaniei, din 10 octombrie 1914 pana la moartea sa.
Ferdinand (nume la naştere Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen) a fost al doilea fiu al prinţului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen şi al Infantei Antónia a Portugaliei, fiica regelui Ferdinand al II-lea al Portugaliei şi al reginei Maria a II-a.
Familia sa facea parte din ramura catolica a familiei regale prusace de Hohenzollern.
Ferdinand a fost incoronat rege al Romaniei Mari la 15 octombrie 1922 in Catedrala din Alba Iulia.
Ferdinand a murit la 20 iulie 1927, de cancer intestinal şi a fost urmat la tron de nepotul sau Mihai, sub o regenţa formata din trei persoane, din care facea parte şi cel de al doilea fiu al lui Ferdinand, prinţul Nicolae.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.