Numismatica / 650 de ani de la inceputul domniei lui Vladislav I Vlaicu

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 28.04.2014 15:06 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Banca Nationala a Romaniei va lansa in circuitul numismatic si va pune in circulatie, incepand cu data de 28 aprilie 2014, doua monede: o moneda din aur pentru colectionare si o moneda din alama de circulatie, cu caracter comemorativ, ambele dedicate aniversarii a 650 de ani de la inceputul domniei lui Vladislav I Vlaicu.

Aversul monedei din aur reda valoarea nominala „100 LEI”, inscriptia in arc de cerc „ROMANIA”, stema Romaniei si anul de emisiune „2014”, iar pe fundal o compozitie reprezentand Biserica Sf. Nicolae Domnesc din Curtea de Arges.
Aversul monedei din alama de circulatie reda valoarea nominala „50 BANI”, inscriptia in arc de cerc „ROMANIA”, stema Romaniei si anul de emisiune „2014”, iar pe fundal o compozitie reprezentand Biserica Sf. Nicolae Domnesc din Curtea de Arges.
Reversul, comun celor doua monede, prezinta portretul domnitorului Vladislav I Vlaicu, aversul si reversul unui ducat emis de acesta, inscriptiile in arc de cerc „VLADISLAV I VLAICU” si „1364”, respectiv anul urcarii sale pe tronul Tarii Romanesti.

Ambele monede au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.
Tirajul pentru aceasta emisiune este de 250 buc. monede din aur pentru colectionare şi 1.000.000 buc. monede din alama de circulatie, cu caracter comemorativ.
Monedele din aur pentru colectionare, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limba romana, engleza si franceza.
Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din aur pentru colectionare, dedicate aniversarii a 650 de ani de la inceputul domniei lui Vladislav I Vlaicu se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.
Pretul de vanzare pentru moneda din aur, inclusiv brosura de prezentare, este de 1.520,00 lei/buc., exclusiv TVA.
Monedele din alama de circulatie, cu caracter comemorativ, vor avea aceleasi caracteristici tehnice cu monedele aflate in prezent in circulatie la cupiura de 50 bani si vor circula in paralel cu acestea.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.