Numismatica / Irina Constantziu - Vlassopol

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 08.06.2015 09:58 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Banca Nationala a Romaniei va lansa in circuitul numismatic o moneda din argint dedicata implinirii a 115 ani de la naşterea Irinei Constantziu – Vlassopol.

Aversul monedei prezinta cargoul „Inginer N. Vlassopol” pe care a navigat Irina Constantziu-Vlassopol şi o reprezentare parţiala a planiglobului, inscriptia „ROMANIA”, stema Romaniei, anul de emisiune „2015” si valoarea nominala „10 LEI”.
Reversul monedei reda portretul Irinei Constantziu-Vlassopol şi inscripţia circulara „IRINA CONSTANTZIU-VLASSOPOL - 115 ANI DE LA NASTERE”.
Monedele din argint, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza.
Brosurile includ certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.
Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 250 monede.
Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare, este de 320,00 lei/buc.
Monedele din argint dedicate implinirii a 115 ani de la naşterea Irinei Constantziu – Vlassopol au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.
Punerea in circulatie, in scop numismatic, a acestor monede din argint se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

###

Irina Constanziu-Vlassopol (19 iunie 1900, Iaşi  / 1979, Bucureşti) a fost prima femeie ofiţer din Marina Comerciala Romana.
Fiica generalului Mihail Constanziu (comandantul Diviziei 2 Cavalerie, Iaşi), a facut cursurile primare şi gimnaziale prin diferitele garnizoane prin care a trecut cu tatal sau.
A lucrat o vreme la o intreprindere forestiera şi apoi la o sucursala a Bancii Marmorosch-Blanck. S-a casatorit cu Spiridon Vlassopol, ofiţer in rezerva al Marinei Militare Romane.
La 18 februarie 1930, capitania portului Braila i-a eliberat livretul de marinar cu nr. 270 şi il convinge pe soţul ei sa inchirieze de la Serviciul Militar Roman cargoul Oituz de 5.400 tone.
A deţinut postul de ofiţer maritim III, ocupandu-se de aprovizionarea cu alimente, evidenţa cheltuielilor, a conturilor şi navlurilor, pe navele Dacia, Oituz (1930 – 1932).
Pe cargoul Inginer N. Vlassopol, alaturi de soţul ei, a navigat in Marea Mediterana, Marea Nordului, Marea Baltica şi a traversat Oceanul Atlantic ajungand pana in porturile Buenos Aires, Rosario, Montevideo. Şi-a dovedit pe deplin abilitaţile de lup de mare intr-o furtuna din stramtoarea Messina, cand salveaza nava de la naufragiu.
Divorţeaza in anul 1936, soţul plecand cu cele doua nave deţinute in strainatate unde le inmatriculeaza sub pavilion Panama.
La 15 august 1937, de Ziua Marinei Romane, Irina Constanziu-Vlassopol a fost decorata de Regele Carol al II-lea „pentru dragostea cu care a imbraţişat marea”, cu Medalia maritima, clasa III.
Dupa schimbarea regimului politic, a avut de suferit de pe urma originii sale „burgheze”, neputandu-se angaja decat ca femeie de serviciu.
A continuat sa corespondeze cu Muzeul Marinei Romane din Constanţa, caruia i-a incredinţat memoriile şi fotografiile personale.
Irina Constanziu-Vlassopol moare in 1979, la Bucureşti.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.