Pestii, emisiune de timbre la Romfilatelia

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 13.06.2012 15:57 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Mediul acvatic, topic ce stimulează permanent curiozitatea şi imaginaţia umană, atrage numeroşi iubitori, de la oameni de ştiinţă, scufundători, pescari până la marinari sau simpli aventurieri, fiecare dintre ei pasionaţi de această lume sălbatică şi surprinzătoare, dar totodată deosebit de frumoasă. 

De la ape sărate până la cele dulci, varietatea şi frumuseşea peştilor este impresionantă, unii dintre ei fiind uşor de reprodus şi de crescut în captivitate indiferent daca provin din zone îndepărtate sau sunt adeseori întâlniţi pe teritoriul României.
O altă caracteristică deosebit de atrăgătoare a lumii acvatice este coloritul foarte frumos şi variat al peştilor. Astfel, Peştele paradis se distinge printr-o cromatică specială în nuanţe de roşu şi portocaliu cu dungi verticale albastre. Tot prin culoare se remarcă şi peştele Gura de foc, care iese în evidenţă prin roşul deschis distinctiv din zona pectorală şi de sub maxilar.
Prin introducerea în circulaţie a emisiunii de mărci poştale „Peşti”, Romfilatelia abordează încă o dată această temă acvatică, dezvăluind astfel o mică parte a universului vieţuitoarelor marine. Emisiunea conţine un carton filatelic şi patru mărci poştale ilustrate astfel:
- Peştele molly (Poecilia sphenops) pe timbrul cu valoarea nominală de 1,40 lei;
- Peştele Bibanul-soare (Eupomotis gibbosus) pe timbrul cu valoarea nominală de 3,00 lei;
- Peştele paradis (Macropodus opercularis) pe timbrul cu valoarea nominală de 3,10 lei;
- Peştele Gura de foc (Thorichthys meeki) pe timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei.
Elementele emisiunii sunt completate de albumul filatelic special, realizat în tiraj limitat de 500 de exemplare, ce conţine blocul special de patru timbre al emisiunii şi plicul prima zi având ştampila „prima zi” aplicată cu roşu.
Începând cu ziua de vineri, 15 Iunie 2012, emisiunea de mărci poştale ”Peşti” va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.