Povestea fetei care a fost impuscata in cap de talibani

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 11.10.2014 15:46 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

La numai 17 ani, Malala Yousafzai, autoarea bestsellerului Eu sint Malala, publicat anul acesta la Polirom, devine cea mai tinara laureata a Premiului Nobel pentru Pace.
Povestea fetei care a luptat pentru educatie si a fost impuscata de talibani, scrisa impreuna cu jurnalista Christina Lamb, a aparut si in editie digitala, traducere din limba engleza de Ioana Georgescu.
Al doilea cistigator al Nobelului pentru Pace din acest an este indianul Kailash Satyarthi.

Cind talibanii au ocupat Valea Swat din Pakistan, printre foarte putinii care au indraznit sa protesteze a fost si o fata.
Malala Yousafzai a refuzat sa taca si a luptat pentru dreptul ei la educatie.
In ziua de marti, 9 octombrie 2012, la cincisprezece ani, Malala aproape ca a platit cu viata aceasta indrazneala.
In timp ce se afla in autobuzul care o aducea acasa de la scoala, a fost impuscata in cap de la mica distanta.
Desi aproape nimeni nu mai credea ca va trai, Malala s-a insanatosit, iar fetita nascuta intr-o regiune din nordul Pakistanului a ajuns sa tina discursuri in salile sediului ONU din New York.

Eu sint Malala este povestea extraordinara a unei familii dezradacinate de terorismul global, o poveste despre lupta pentru dreptul fetelor la educatie, despre un tata care, infiintind el insusi o scoala, si-a incurajat permanent fiica sa se exprime liber si sa continue sa invete.
Totodata, este marturia curajului unor parinti care isi iubesc cu ardoare fiica intr-o societate care pretuieste fiii.
Eu sint Malala ne intareste credinta in puterea oamenilor de a schimba lumea.     
Malala Yousafzai a devenit cunoscuta initial publicului din Pakistan sub pseudonimul de Gul Makai, o fetita de unsprezece ani care isi descria viata sub regimul taliban.
Jurnalul tinut de ea, dictat unui corespondent BBC si publicat de site-ul BBC in urdu, era o marturie despre viata adevarata a comunitatii si se dorea un strigat care sa atraga atentia asupra terorii semanate de talibani si un demers de aparare a dreptului la educatie al fetelor.
Pentru ca, in timp, Malala devine din ce in ce mai vizibila, iar in discursurile pe care le tine isi exprima fatis parerile despre pace si masurile amenintatoare ale talibanilor, in anul 2011 primeste Premiul National pentru Pace al Tineretului din Pakistan si este nominalizata la Premiul International pentru Pace al Copiilor.
Insa activitatea sa o aduce in vizorul talibanilor.
In octombrie 2012, Malala este impuscata in cap in autobuzul cu care venea de la scoala.
A supravietuit in mod miraculos si, din Birmingham, unde s-a recuperat dupa multiple interventii chirurgicale, Malala si-a continuat campania in slujba educatiei.
A fost unul dintre cei patru nominalizati la titlul de Omul Anului al revistei Time si i-au fost acordate numeroase premii.
In prezent, Malala promoveaza accesul la educatie prin intermediul Fundatiei Malala, organizatie nonprofit care investeste in programe comunitare si acorda sprijin militantilor pentru dreptul la educatie din intreaga lume.
Christina Lamb este unul dintre cei mai importanti corespondenti de presa de astazi.
A transmis reportaje din Pakistan si din Afganistan inca din 1987.
A studiat la Oxford si la Harvard, a publicat cinci carti si a obtinut numeroase premii, fiind desemnata de cinci ori Corespondentul Britanic al Anului.
In anul 2007 a primit Prix Bayeux-Calvados, cea mai prestigioasa distinctie europeana acordata corespondentilor de razboi. In prezent lucreaza pentru Sunday Times si locuieste la Londra si in Portugalia impreuna cu sotul si fiul ei.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.