Povestea lui Mos Nicolae

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 05.12.2015 22:08 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

# In noaptea dintre 5 spre 6 decembrie, copiii obisnuiesc sa isi lase ghetele in fata usii asteptand in speranta ca vor primi cadouri constand, in general, in dulciuri. In unele zone, copii ii lasa mosului apa sau morcovi pentru calul sau.
In multe regiuni ale Romaniei copiii gasesc in dimineata zilei de 6 decembrie, pe langa dulciuri si fructe, o nuielusa.
# Nicolae de Mira e mentionat pentru prima data in secolul al VI-lea, in Martirologiul roman; in schimb nu e vorba de vreo pomenire ca atare a sfantului, ci doar de vedenia cand sfantul Nicolae Licianul i s-ar fi aratat in vis lui Constantin cel Mare, cerandu-i sa-i ierte pe trei ostasi osanditi la moarte. De fapt, sarbatoarea de pe 6 decembrie pomeneste tocmai aceasta vedenie.
# Toate celelalte elemente biografice despre sfantul Nicolae vin din Legenda aurea a lui Iacob de Voragina, scrisa in 1264.
# Un cult neinsemnat al sfantului Nicolae de Mira isi face aparitia in Occident, o data cu Nicolae I († 867), papa Romei, care zideste, in bazilica Santa Maria Maggiore, un altar lateral dedicat patronului sau.
# In secolul al X-lea, cultul sfantului Nicolae incepe sa se raspandeasca in Occident: Othon al III-lea, in Germania, a zidit o biserica de rit bizantin la Burtscheid (langa Aachen), careia ii da ca hram pe sfantul Nicolae.
# Cultul popular al sfantului Nicolae dateaza din secolul al XI-lea.
Cruciatii aduceau moaste din Rasarit, si de obicei marile orase occidentale care primeau moastele vreunui sfant rasaritean, isi luau drept patron pe acel sfant.
Astfel, cruciatii din Bari (in Italia) au adus cu ei moastele sfantului Nicolae de Mira.
Pe vremea aceea, arhiepiscopul Nicolae al Venetiei a zidit doua biserici, una in 1036, probabil la Bari, iar cealalta in 1039 la Venetia, in care sa aseze moastele.
Se pastreaza doua diplome ale acestui episcop, precum si numele celor saizeci si doi de barbati care adusesera moastele din Rasarit.
Cele doua biserici au fost tarnosite pe 9 mai 1098.
Cei doi arhiepiscopi, Ilie de Bari si Nicolae de Venetia au raspandit cultul sfantului Nicolae in Occident.
Mai mult, papa Romei, Urban al II-lea, a cunoscut cultul sfantului Nicolae la Bari, unde s-ar fi facut minuni, lucru pentru care papa l-a distins pe Ilie cu omoforul.
# In secolul al XII-lea, sfantul Nicolae intra in cartile de slujbe de la manastirea Sint-Truiden (Belgia). De aici cultul sau ajunge la Roskilde (Danemarca), la Vadstena (Suedia) si in vreo patruzeci de sate din Islanda. In secolul al XIII-lea, particele din moastele sfantului Nicolae ajung la catedrala din Canterbury, iar cultul sfantului incepe sa se raspandeasca, datorita influentei de pe continent.
# Cunoscut sub numele de la Nikolaus in Germania, Sinterklaas in Belgia si Tarile de Jos si Kleeschen in Luxemburg, este o sarbatoare legata de personajul istoric Nicolae din Mira. Santa Claus din lumea anglofona (Mos Craciun in Romania) a aparut prin deformarea cuvantului neerlandofon Sinterklaas. Sarbatoarea lui Mos Craciun a inlocuit-o pe cea a Sfantului Nicolae in numeroase tari, devenind o oportunitate de a face cadouri, iar pentru comercianti una de a-si spori vanzarile, si a aparut chiar si in tari care nu au o legatura culturala directa cu sfantului Nicolae, precum China.
# Sfantul Nicolae este cunoscut ca protector al celor acuzati pe nedrept, al comerciantilor, calatorilor, fetelor nemaritate, mireselor si, in special, al copiilor mici.
# Legenda spune ca trei surori, fetele unui nobil sarac, nu se puteau marita datorita situatiei financiare precare.
Se spune ca atunci cand fata cea mare a ajuns la vremea maritisului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lasat noaptea, la usa casei nobilului, un saculet cu aur.
Povestea s-a repetat intocmai si cand a venit vremea maritisului pentru cea de a doua fata.
Cand i-a venit vremea si celei de a treia fete, nobilul a stat de paza pentru a afla cine era cel care le-a facut bine fetelor sale.
In acea noapte l-a vazut pe episcop lasand saculetul cu aur.
Se spune ca Sfantul Nicolae s-a urcat pe acoperis si a dat drumul saculetului prin hornul casei, intr-o soseta pusa la uscat, motiv pentru care a aparut obiceiul agatarii sosetelor de semineu.
Dupa ce tatal fetelor a vazut cele intamplate, Nicolae l-a rugat sa pastreze secretul, insa acesta nu a rezistat tentatiei de a povesti mai departe.
De atunci, oricine primea un cadou neasteptat ii multumea lui Nicolae pentru el. Cei trei saculeti cu aur facuti cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfantului Nicolae sub forma a trei bile de aur (in iconografia apuseana).
# Tot potrivit legendei, Nicolae de Mira ar fi fost unul din cei 318 participanti ai Conciliului de la Niceea, astazi İznik, Turcia.
# Mana dreapta a sfantului, primita de Mihai Viteazul ca rasplata pentru meritele sale in razboiul impotriva musulmanilor, chiar de la cardinalul din Bari, a fost donata de acesta Bisericii Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti, undeva in jurul anului 1600.(wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.