Pricopul: Amutirea cucului sau Ziua Lupului

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 07.07.2014 16:05 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Pe 8 iulie se sarbatoreşte Pricopul (Amutirea cucului sau Ziua Lupului), o straveche divinitate agrara, care vegheaza la coacerea granelor şi are grija de cei care lucreaza pamantul.

In satele de pe Valea Mureşului, oamenii denumeau sarbatoarea „Pricopul” pentru ca, spuneau ei, „astazi se pricopseşte graul de vara”.
Ei aveau credinţa ca in aceasta zi nu se lucreaza pentru ca „Sfantu' şi slugile sale lupii le vor rapi copiii iar pe caşile lor or da cu tunet şi foc”.
In tradiţia populara, Sfantul Pricopie este cinstit pentru ca vegheaza coacerea semanaturilor, apara recoltele şi casele de fulgere, trasnete şi grindina.
Tot el ar avea puterea de a face campurile sa rodeasca, iar grindina o transforma in picaturi de apa inainte de a cadea pe pamant.
Pentru a nu il supara pe Sfant, femeile faceau paine şi colacei pe care-i imparţeau copiilor pentru a nu avea boli tot timpul anului.
O parte din colacii copti se lasau in holda, drept ofranda Sfantului Pricopie, pentru ca granele sa nu se usuce inainte de vreme.

Tradiţii şi obiceiuri identificate şi promovate in cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura şi tainele painii”, derulate de Russenart Communications şi Gold Maya.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.