Prima carte tiparita in limba romana cu alfabet latin a fost a unui banatean

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 09.09.2014 21:46 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

George Buitul, in limba maghiara Bujtul Gsurgs, a fost un iezuit roman din secolul al XVII-lea, profesor la Alba Iulia, apoi rector al misiunii iezuite din Caransebeş.
Conform unor cercetari din perioada interbelica, Buitul a fost primul roman care a studiat la Roma.
S-a nascut in jurul anului 1589, la Caransebeş, unde a şi murit pe 10 septembrie 1635.

Dupa ce a studiat filosofia la Viena, George Buitul a inceput sa studieze teologia la Colegiul Roman, in 1619, ca rezident al seminarului colegiului german de la Roma.
Hirotonit preot in Roma in 1622, a intrat in noviciatul iezuiţilor in anul urmator, la 26 mai 1623.
Formarea iniţiala a noviciatului odata incheiata, Buitul l-a insoţit şi l-a ajutat pe parintele Pietro Gravita, responsabil pentru "Misiunea Urbana" de la Roma.
Misiunile populare de acest fel au constat in predici in locuri publice şi pentru auditoriul care se aduna o data pe luna intr-o biserica pentru sacramentul reconcilierii şi celebrarii euharistice.

In 1627, Buitul s-a intors in oraşul natal, unde a continuat misiunile populare, ceea ce a şi facut pana la sfarşitul vieţii sale, in 1635, calatorind prin Moldova şi Ţara Romaneasca.
Pentru predare, Buitul a folosit o traducere in romana a catehismului lui Petru Canisius, tradus pe atunci cand participa la misiuni populare in Roma.
Dupa moartea lui, catehismul in limba romana este trimis la Bratislava (Slovacia), unde a fost imprimat de Societatea lui Isus.
Acesta a fost primul catehism in limba romana.
Prima ediţie, probabil datand din 1648, s-a pierdut.
O copie a unei ediţii mai tarzii (1701), care a fost tiparita la Cluj, inca este pastrata, "Summa Catechismus szau Kredinczei Katholiscest RP Petri Canisii", care ramane şi prima carte tiparita in limba romana cu alfabet latin.
Totodata, cea mai veche grafie a numelui lui Iisus in limba romana cu caractere latine a fost Jssus, in catehismul tradus de George Buitul.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.