Primul rector al Politehnicii din Timisoara

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 14.06.2014 17:53 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Traian Lalescu a infiinţat Şcoala Politehnica din Timişoara şi a fost primul sau rector.
Personalitate proeminenta a şcolii matematice romaneşti, Traian Lalescu s-a nascut la 12 iulie 1882, la Bucureşti, şi s-a stins din viaţa la 15 iunie 1929, tot la Bucureşti.
A avut contribuţii in multiple domenii ale matematicii pure şi aplicate, este unul din fondatorii teoriei ecuaţiilor integrale şi a lasat numeroase studii in domeniile ecuaţiilor funcţionale, seriilor trigonometrice, fizicii matematice, geometriei, algebrei, istoriei matematicii.

Fiul unui modest funcţionar de banca, banaţean originar din Cornea - judeţul Caraş-Severin, mama fiind, dupa parinţi, ardeleanca.
Cu o bursa modesta, a studiat la Paris unde, in 1908, şi-a susţinut teza de doctorat cu titlul Sur l’equation de Volterra.
Aceasta lucrare va fi considerata prima contribuţie de seama in domeniul ecuaţiilor integrale şi ii va aduce stima marelui matematician Vito Volterra.
Tot la Paris a obţinut şi diploma de inginer la Şcoala Superioara de Electricitate.
A militat pentru infiinţarea Şcolii Politehnice din Timişoara al carei prim rector (sau director) a fost in 1920.
A fost, de asemenea, deputat de Caransebeş.
S-a ocupat in special de teoria ecuaţiilor integrale şi de aplicarea lor in rezolvarea unor probleme din teoria ecuaţiilor diferenţiale, aducand contribuţii insemnate in acest domeniu.
A publicat in 1911 cel dintai tratat din lume asupra ecuaţiilor integrale, intitulat Introducere la teoria ecuaţiunilor integrale.(Wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.