Primul REGE al SERBIEI moderne a fost FIUL domnitorului roman A.I.CUZA?...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 22.02.2017 09:21 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

22 februarie 1882: Serbia se proclama regat. Milan Obrenovic devine primul rege al Serbiei moderne, sub numele de Milan I (1882-1889).

Milan Obrenović (22 august 1854 – 11 februarie 1901), a fost conducator al Serbiei din 1868 pana in 1889, iniţial ca prinţ (1868-1882), apoi ca rege (1882-1889).

Milan Obrenović s-a nascut in exil, la Maraşeşti, in Moldova, in timpul in care in Serbia domnea Casa de Karađorđević.
Milan a fost fiul lui Miloš Obrenović (1829–1861) şi al Elenei Maria Catargiu din Moldova, cunoscuta in Serbia ca Marija Obrenović.
Bunicul patern al lui Milan a fost Jevrem Obrenović (1790–1881), fratele faimosului prinţ sarb Miloş Obrenovici. Milan a avut o singura sora, Tomanija.

La scurt timp dupa naşterea lui Milan, parinţii lui au divorţat.
Doi ani mai tarziu, la frageda varsta de şapte ani, Milan şi-a pierdut tatal, care a murit in lupta cu turcii langa Bucureşti, ca mercenar strain in armata romana.
Mama Maria a primit custodia legala.
Maria a trait un stil de viaţa luxos aristocratic, devenind curand amanta domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cu care a avut doi copii - Saşa şi Dimitrie.
Ca rezultat, ea a aratat un interes scazut copilului ei din casatoria cu Miloš, astfel ca s-a ajuns la un acord pentru tanarul Milan pentru a fi adoptat in mod legal de catre varul sau Mihailo Obrenovici al III-lea, care devenise prinţ conducator al Sebiei.

Milan a fost adus la Kragujevac de Prinţul Mihailo Obrenovici al III-lea, care, de asemenea, a angajat o guvernanta.
Zeci de ani mai tarziu, odata ce Milan a devenit rege, detalii din viaţa personala a mamei sale au fost adesea folosite de catre oponenţii sai politici, in special de liderul Partidului Radical Popular Stojan Protić, care a mers pana la acuzaţia ca tatal regelui Milan este de fapt Alexandru Ioan Cuza.(sursa: Wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.