Referendumul pentru demiterea presedintelui, 2007

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 06.07.2012 07:16 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

19 mai, data referendumului

Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a avut loc sâmbătă, 19 mai 2007.

Istoric

După ce la 12 februarie 2007 PSD sesizează Curtea Constituţională despre iniţierea procedurilor de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, la 28 februarie, Parlamentul aprobă înfiinţarea unei comisiei de anchetă privind suspendarea preşedintelui cu 258 de voturi pentru, 76 contra (PD şi PLD) şi 21 de abţineri (UDMR). Preşedintele comisiei este ales liderul conservatorilor, Dan Voiculescu.
La 21 martie, Dan Voiculescu a anunţat că raportul elaborat de comisie a stabilit că preşedintele Băsescu „a încălcat Constituţia şi este implicat în fapte de natură penală” [3]. La 5 aprilie, Curtea Constituţională constată, cu majoritate de voturi, că propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu „se referă la acte şi fapte de încălcare a Constituţiei, săvârşite în exerciţiul mandatului care, prin conţinutul şi consecinţele lor, nu pot fi calificate drept încălcări grave, de natură să determine suspendarea din funcţie a Preşedintelui României, în sensul prevederilor art.95 alin.(1) din Constituţie” şi a dat aviz negativ la propunerea de suspendare. Decizia Curţii Constituţionale era doar consultativă pentru Parlament iar la 19 aprilie 2007 Parlamentul României a votat cererea de suspendare pe motiv de neconstituţionalitate, cu 322 voturi pentru , 108 împotrivă şi 10 abţineri.
Data desfăşurării Referendumului a fost stabilită pentru sâmbătă 19 mai 2007, la limita maximă de 30 zile, conform Constituţiei. Ziua de sâmbătă a fost una neuzuală pentru alegeri în România, duminica fiind preferată în acest scop.

Demisie controversată

Cu două zile înainte de suspendarea de catre Parlament preşedintele Băsescu declarase că va demisiona „la cinci minute” dacă Parlamentul îl va suspenda [5]. După ce Curtea Constituţională a validat suspendarea, Traian Băsescu declară că s-a răzgândit motivând că „o demisie ar fi accentuat criza politică până în iulie-august” [6] şi că "se pregătea o lege care să-mi interzică să mai candidez"[7][8].

Procedura legală

Pe 23 aprilie Parlamentul a votat un amendament propus de PSD conform căruia în situaţia în care nu se vor prezenta la urne jumătate plus unu din numărul cetăţenilor cu drept de vot iar Curtea Constituţională hotărăşte că acesta este un motiv pentru invalidarea referendumului, Parlamentul „va decide asupra procedurii de urmat“. Amendamentul a fost adoptat cu 238 de voturi pentru, 2 împotrivă şi 4 abţineri [9] după ce PD-ul şi PLD-ul s-au retras din sală.
Amendamentul a fost controversat, iar părerile juriştilor împărţite. La 3 mai, Curtea Constituţională decide cu majoritate de voturi: Articolul 10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 84 din 24 februarie 2000, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins: «Art.10. – Prin derogare de la art.5 alin.(2), demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum. »
Decizia a stârnit noi controverse. Ion Predescu, judecător al Curţii Constituţionale a susţinut că noua Lege a referendumului poate fi aplicată la referendumul din 19 mai; profesorul de drept constituţional Ioan Stanomir a declarat că regulile nu pot fi schimbate în timpul jocului iar această modificare trebuie aplicată următorului referendum.
Întregul cost al referendumului a fost estimat a se ridica la 60 de milioane de lei (în jur de 18 milioane de euro) .

Întrebarea referendumului
Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?
Susţinătorii Preşedintelui trebuiau să voteze "NU", iar cei care doreau demiterea acestuia să voteze "DA". Acest fapt a creat confuzie printre cei puţin informaţi, fiecare tabără încercând să manipuleze electoratul cu diferite argumente.

Reacţii ale societăţii civile
Pe 7 mai, peste 100 de intelectuali români de marcă, precum Gabriel Liiceanu, au semnat un apel intitulat „Pentru respectarea statului de drept şi a democraţiei” prin care cer guvernului să organizeze un referendum corect, cer populaţiei să se prezinte la referendum şi semnalează îngrijorarea lor faţă de „tendinţa unor autorităţi de a ocoli sau încălca principiile şi practicile statului de drept şi ale democraţiei.”
Pe 15 mai disidenta anticomunistă Doina Cornea a apreciat că intelectualii care ar susţine chiar şi defectele preşedintelui Băsescu "fac greşeala căderii în admiraţie, acţiune care l-a legitimat şi susţinut pe Ceauşescu".

Sondaje
71% împotriva demiterii: INSOMAR, realizat în data de 25-29 aprilie 2007, pe un eşantion de 1189 de persoane, cu o marjă de eroare de +/-2,8%. Rezultatele nu au fost facute publice oficial, ci de către surse din conducerea PD.[16]
70% împotriva demiterii: CURS şi CCSB, la comanda Jurnalului Naţional, în perioada 7-11 mai 2007, pe un eşantion de 1001 de persoane, cu o marjă de eroare de 3,1%.
79,1% împotriva demiterii: INSOMAR şi Metro Media Transilvania pentru Realitatea TV, realizat pe 12-14 mai 2007, pe un eşantion de 12480 persoane, cu o marjă de eroare de 1%.

Vot Nr. voturi Procent
DA 2.013.099 24,75%
NU 6.059.315 74,48%
Voturi invalide 62.858 0,77%
Total (prezenţă la vot 44,45%) 8.135.272 100.00%
Nr. alegători cu drept de vot 18.301.309
Sursă: Biroul Electoral Central
Numărul de alegători cu drept de vot este controversat. Există păreri că cifra oficială este mult exagerată, ţinând cont de ultimul Recensământ şi de sporul natural al populaţiei. Se spune că pe listele electorale sunt prezenţi cetăţeni decedaţi, aceste erori fiind eventual intenţionate, pentru a inocula ideea că, datorită unui procent mic de prezenţă la urne, victoria în alegeri este nereprezentativă.(wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.