REGELE MIHAI detine 38 de MASINI, plus patru JEEPURI MILITARE AMERICANE, toate originale!... FOTO

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 28.10.2016 12:44 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Motoarele – fie ca a fost vorba de automobile, motociclete sau avioane - au fost pentru MS Regele Mihai I deopotriva un hobby si un mod de a gestiona tensiunile si presiunile cotidianului, o pasiune care s-a conturat inca din copilarie şi a fost cultivata odata cu trecerea anilor.

Gandacul Roşu („Red Bug”), maşina electrica de fabricaţie englezeasca primita de Regele Mihai la varsta de 6 ani, sau prima sa maşina adevarata, un Morris de producţie 1927, primita in dar la 8 ani, au fost „vedetele” de la care istoria pasiunii Majestatii Sale pentru caii-putere a prins contur.   
In total, la venerabila varsta de 95 de ani, Regele Mihai I deţine 38 de maşini, la care se adauga patru jeepuri militare americane, toate originale, unele primite in dar, altele recondiţionate personal.  

Romfilatelia aduce in atenţia publicului cea mai recenta emisiune de timbre, avand ca tematica vehicule regale. Intitulata sugestiv Motoarele, pasiune regala, emisiunea este alcatuita din patru timbre, fiind disponibila incepand de joi, 27 octombrie a.c., in magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacau, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 4 lei este ilustrat automobilul Aero 30 Roadster, primit cadou in anul 1937, de la presedintele Beneš al Cehoslovaciei. Aceasta este una dintre cele trei maşini folosite in tinereţe de Majestatea Sa, automobile pe care le conducea intr-o rotaţie saptamanala şi pe care, dupa caţiva ani de condus, le instraina.   

Deşi interesul sau s-a concentrat asupra maşinilor, Majestatea Sa nu s-a limitat la aceste forme de vehicule, conducand şi motociclete, asemenea celei ilustrate pe timbrul cu valoarea nominala de 4,50 lei.
Pasiunea pentru condus şi pentru autovehicule a fost impartasita si de Regina Ana, unul din aceste momente speciale ale cuplului regal fiind ilustrat pe timbrul cu valoarea nominala de 8 lei.

Entuziasmul Regelui Mihai I s-a indreptat şi catre aviaţie, primul zbor in calitate de pasager fiind intre Bucureşti şi Ploieşti, in 1934, cand Regele avea 12 ani. Deşi nu i s-a permis multa vreme sa urce
intr-un avion, datorita riscurile pe care acest mijloc de transport le aducea, Regele a invaţat sa
piloteze cu ajutorul pilotului Traian Udrischi, primul avion pe care l-a pilotat singur fiind un Junkers JU 52, model de fabricaţie germana.

In Europa, Regele a pilotat avioane indeosebi pe ruta Baneasa – Londra si Baneasa – Roma. In Statele Unite, a lucrat ca pilot de incercare pentru Lockheed Aircraft, vizita sa la fabrica companiei din SUA fiind ilustrata pe timbrul cu voloarea nominala de 15 lei.

Cromatica celor patru marci poştale ale emisiunii aduce tonuri de sepia, indulcite cu nuante de verde, mov si albastru, care reproduc o atmosfera retro a perioadei interbelice.
Emisiunea este completate de un set de doua plicuri prima zi şi un set de patru carţi poştale maxime, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 de timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinieta şi blocul de 4 timbre (in album filatelic).

Produsul special este albumul filatelic, realizat in tiraj limitat de 245 exemplare şi echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii şi setul de doua plicuri prima zi avand ştampila „prima zi” aplicata in clar in folio aur. Fiecare element este numerotat de la 001 la 245.
Emisiunea filatelica Motoarele, pasiune regala va fi prezentata intr-un cadru oficial, joi,
27 octombrie a.c., la Biblioteca Centrala Universitara „Carol I”, evenimentul desfaşurandu-se in prezenţa Alteţelor Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.