Republica Democratica Moldoveneasca

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 26.03.2015 19:04 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

In 27 martie/9 aprilie 1918, Sfatul Ţarii, organul conducator al republicii, a votat unirea Republicii Democratice Moldoveneşti cu Romania.

Votul de unire cu Romania a fost dat cu 86 voturi pentru, 3 impotriva şi 36 abţineri. Tratatul de la Paris (1920) a confirmat unirea Basarabiei cu Romania.

Republica Democratica Moldoveneasca este un fost stat care a fost infiinţat in 2 decembrie 1917 pe teritoriul Basarabiei, prin proclamaţia Sfatului Ţarii, organ reprezentativ al populaţiei din regiune.

Proclamarea Republicii Democratice Moldoveneşti s-a facut in condiţiile revoluţiei ruse din 1917.
Iniţial, Republica Democratica Moldoveneasca a fost declarata parte a unei viitoare Rusii federale, dar in 24 ianuarie 1918 şi-a proclamat independenţa.
In condiţiile anarhiei existenta datorita revoluţiei ruse, conducatorii Republicii Democratice Moldoveneşti (Ion Inculeţ, Nicolae Bosie-Codreanu, Ion Pelivan, Nicolae Sacara) au cerut sprijin pentru restabilirea ordinii de la generalul rus Scerbacev, comandantul armatei ruse de pe frontul romanesc.

Cum acesta nu avea ostaşi disponibili, armata rusa fiind şi ea in stare de anarhie la acea vreme, a inaintat cererea respectiva aliaţilor romani.

Ca urmare a acestei cereri, in ianuarie 1918 armata romana a intrat in Basarabia.

Sovietul bolşevic din Chişinau, aflind despre chemarea trupelor romane, a declarat ca nu se va mai supune Sfatului Ţarii şi a anunţat o prima pentru capetele conducatorilor guvernului Republicii (Cristi, Pelivan şi Codreanu).

Pina la urma insa bolşevicii au fost nevoiţi sa paraseasca Basarabia.

In 13 ianuarie 1918, armata romana a intrat in Chişinau.

Pe 24 ianuarie 1918, Sfatul Ţarii a votat in unanimitate pentru proclamarea independenţei Republicii Moldoveneşti.

Consiuliul Director a fost dizolvat şi a fost inlocuit de Consiliul de Miniştri.

Primul ministru al noii republicii a fost numit Daniel Ciugureanu, iar Ion Inculeţ a fost reconfirmat ca preşedinte.(wikipedia)

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.