Reteta: Colaceii Pricopului

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 07.07.2014 16:00 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Se face un aluat de paine simpla, alba, conform retetei, sau se poate face aluatul astfel:

Ingrediente:
1 kg. faina cernuta Gold Maya 000
1 cub Drojdie
½ l apa
Sare
1 ou pentru uns colaceii

Preparare
Se face o plamadeala din 2-3 pumni de faina de grau Gold Maya cu drojdie inmuiata in apa calduţa. Se amesteca bine pana se face o coca subţire care se lasa la dospit, la caldura.
Dupa ce dospeşte plamadela şi a crescut, se pune in faina cernuta Gold Maya şi se framanta bine, inmuindu-se cu apa calduţa.
Cand aluatul e famantat bine, se acopera cu ceva gros şi se pune pe cuptor, la caldura, sa dospeasca 1-2 ore, pana ce a crescut dublandu-şi volumul.
Dupa ce aluatul a dospit, se pune pe o masa presarata cu faina Gold Maya, se taie bucaţi cat mana sau mai mari (in funcţie de cat de mari se doresc colacii) şi se fac nişte funii lungi.
Aceste funii se impletesc in 2, 3, 4 etc. dar pot fi şi neimpletiţi, obţinandu-se o forma circulara.
Colaceii au dimensiuni mici, avand circumferinţa unei cani şi greutatea de 0,28 kg, 0,6 kg sau 0,9 kg.

Tradiţii şi obiceiuri identificate şi promovate in cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura şi tainele painii”, derulate de Russenart Communications şi Gold Maya.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.