Reteta: Cum se fac colacii?

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 21.08.2014 22:22 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Intre obiceiurile de nunta, un loc special il ocupa Colacului ritualic, cu diferite forme si marimi, in functie de rolul si momentul nuntii: Turta Miresei, Colacul de Intampinare, Colacul Mirelui, Colacul Nasului, Painea Mirilor etc.
Iata, in continuare, doua retete a primelor doua tipuri de colaci: Colacul Miresei si Colacul de Intampinare (modul de prepararea a aluatului si modul de impletire).
Daca doriti sa vedeti cum se impletesc colacii de nunta, pe link-ul de mai jos gasiti un film pregatit de brutaria.com

Colacul de intampinare

Colacul de Intampinare este mare (1,6 kg.) şi dulce, in forma de paine rotunda, din faina de grau superioara,  fiind impodobit cu impletituri şi flori. Este folosit pentru intampinarea naşilor de catre miri şi parinţii lor.
Aluatul pentru Colacul de Intampinare se face la fel ca cel pentru Turta Miresei dar difera modul in care este impletit şi impodobit.

Ingrediente:
650 g faina de griu Gold Maya,
1,5 pahar lapte,
2 oua,
2 linguri margarina,
2 linguri zahar,
2 g vanilie,
sare,
10 g drojdie,
1 ou pentru ungere.

Mod de preparare:
Se amesteca 150 ml. lapte (la temperatura camerei) cu drojdia, zaharul si sarea, apoi se adauga 325 g. faina, 1 ou si 1 lingura de margarina. Se framinta aluatul, apoi se lasa la cald, acoperit cu o panza, timp de 20-25 minute. Se adauga restul de lapte si celelalte ingrediente.
Se framinta aluatul si se lasa la dospit, la cald, acoperit cu o panza, timp de 35-40 min.
Dupa ce a dospit aluatul pana ce şi-a triplat volumul, se imparte in doua parti, in proportie de 90% si 10%.
Din bucata mai mare de aluat se formeaza o bila mare, se acopera cu panza si se lasa pentru un timp sa se odihneasca.
Din restul aluatului se formeaza o faşie de aluat (care se poate impleti in 2 sau 3 bucaţi) si elemente decorative (flori, frunze).
Faşia de aluat impletit se aplica in jurul bilei (in partea de jos), se pun elementele decorative, se unge cu ou batut si se lasa pentru 15-20 de minute.
Se da la cuptor, acesta fiind incalzit pina la temperatura de 175-180 de grade pentru 40-45 minute.

Turta miresei/ Colacul miresei

Colacul miresei (Turta miresei) este considerat cel mai important  colac al nunţii, fiind de obicei rotund, impodobitacu diverse ornamente şi impletituri.
Motivul caracteristic al colacului de mireasa este impletitura, decorata sau nu cu pasari sau flori din aluat sau cu busuioc proaspat.
Colacul miresei este un simbol al fertilitaţii şi poate fi rupt fie de naşa (Oltenia, Muntenia, Moldova), fie de mireasa insaşi (Transilvania) deasupra capului ei inainte de a pleca la cununie.

Ingrediente:
650 g faina de griu Gold Maya,
1,5 pahar lapte,
2 oua,
2 linguri margarina,
2 linguri zahar,
2 g vanilie,
sare,
10 g drojdie,
1 ou pentru ungere.

Mod de preparare:
Se amesteca 150 ml. lapte (la temperatura camerei) cu drojdia, zaharul si sarea, apoi se adauga 325 g. faina, 1 ou si 1 lingura de margarina. Se framinta aluatul, apoi se lasa la cald, acoperit cu o pinza, timp de 20-25 minute. Se adauga restul de lapte si celelalte ingrediente.
Se framinta aluatul si se lasa la dospit, la cald, acoperit cu o pinza, timp de 35-40 min.
Dupa ce a dospit aluatul pana ce şi-a triplat volumul, se imparte in 3 bucaţi inegale – de aproximativ 40 %, 40% si 20%  şi se lasa “sa se odihneasca” timp de cateva minute.
Fiecare dintre cele 2 bucaţi mai mari de aluat se imparte in mai multe parţi egale (2, 3, 4, 6, 8 etc.) care se modeleaza sub forma unor faşii; apoi faşiile rezultate se impletesc in doua, trei, patru, sase, opt sau mai mai multe pana ce iau forma unei cosiţe.
Fiecare cosita se apasa usor cu un facalet de lemn iar capetele se unesc, ca sa se obtina doi colacei. Colacii se pun unul peste altul, astfel incit sutura celui de sus sa fie cit mai departe de sutura celui de jos. Se unge cu ou batut.
Din restul aluatului se formeaza flori sau ghirlande cu care se impodobeşte colacul apoi se lasa inca 10-15 minute sa creasca.
Se da la cuptor la o temperatura de 175-180 de grade pentru 40-45 minute.

Film de preparare a Colacului traditional

Tradiţii şi obiceiuri identificate şi promovate in cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura şi tainele painii”, derulate de Russenart Communications şi Gold Maya.
Foto: brutaria.com

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.