Reteta din Crisana: Balmos din porumb cu oua si carnati de casa

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 21.06.2014 15:30 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Reţeta veche din Crişana “Balmoş din porumb alb sau galben, cu oua şi carnaţi de casa” este folosita in satele din Munţii Padurea Craiului, judetul Bihor.
Reţeta din Crişana a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul Campaniei ”Descopera tradiţiile culinare romaneşti!”.

Ingrediente:
1 kg faina de porumb alb sau malai Gold Maya
4 linguri de untura de porc sau ulei,
4 oua,
1,5 l de lapte acru cu smantana,
300 g de carnat de porc de casa,
sare dupa gust.

Mod de preparare
Se pune laptele acru cu smantana la fiert cu ouale, carnatii taiaţi bucatele, untura si se amesteca ca ouale sa nu ramana intregi.
Cand incepe sa fiarba se adauga treptat malaiul Gold Maya si se amesteca in continuare sa nu se prinda de fundul oalei. Se continua pana faina este bine fiarta.

Mod de servire
Se poate servi cu lapte acru sau cu muraturi, ca sa taie greaţa.

Secretul Bucatarului
Faina de porumb alb se gaseşte mult mai greu decat faina de porumb galben dar este considerata mult mai gustoasa. In cadrul reţetei de balmoş poate fi inlocuita cu malai Gold Maya pentru un gust la fel de bun.



Despre Munţii Padurea Craiului
Munţii Padurea Craiului ocupa o suprafaţa de aproximativ 1150 km² şi se incadreaza din punct de vedere administrativ in partea central-estica a judeţului Bihor, ocupand o pondere de 15,2 % din suprafaţa acestuia. In acelaşi timp, reprezinta zona montana cea mai apropiata de oraşul Oradea (aflat la circa 35 km de Varciorog şi la 60 km de Şuncuiuş).

Reteta face parte din a doua ediţie a programului de educaţie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!”, derulat de agentia de relatii publice Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya şi Heinner.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.