Reteta din Crisana: Curechi de dovleac

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 28.06.2014 13:33 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Reţeta veche din Crişana “Curechi de dovleac” este folosita in satele din Munţii Padurea Craiului, judetul Bihor. 

Reţeta din Crişana a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul Campaniei ”Descopera tradiţiile culinare romaneşti!”.

Ingrediente:
1 dovleac de 2 kg (necopt),
2 linguri de untura,
1 ceapa,
cateva fire de marar uscat,
1 lingurita de boia,
1 lingura de faina Gold Maya,
300 ml smantana sau lapte.

Mod de preparare
Se curata dovleacul de coaja si de seminte si se razuieste pana ce au forma unor taitei de dovleac.
Se pune dovleacul intr-un lighean, se adauga 2 linguri de sare si se inmoaie ca sa iasa apa din dovleac. Dupa 10 minute se stoarce.
Se pun intr-o oala 2 linguri de untura, se lasa pe foc sa se incinga, se pune ceapa maruntita şi se rumeneste. Se adauga o lingura de faina si o lingurita de boia, mararul, laptele acru sau smantana, iar cand incepe sa fiarba toate se adauga acei taitei de dovleac si se lasa 20 – 30 de minute la fiert.

Mod de servire
Se serveste si se pregateste in timpul verii cand dovlecii sunt cruzi.

Munţii Padurea Craiului ocupa o suprafaţa de aproximativ 1150 km² şi se incadreaza din punct de vedere administrativ in partea central-estica a judeţului Bihor, ocupand o pondere de 15,2 % din suprafaţa acestuia.
In acelaşi timp, reprezinta zona montana cea mai apropiata de oraşul Oradea (aflat la circa 35 km de Varciorog şi la 60 km de Şuncuiuş).

Reteta face parte din a doua ediţie a programului de educaţie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!”, derulat de agentia de relatii publice Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya şi Heinner.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.