Reteta din Crisana: Piparaica

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 06.07.2014 15:46 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Reţeta veche din Crişana “Piparaica” (Oaşpica) este folosita in satele din Munţii Padurea Craiului, judetul Bihor.
Reţeta din Crişana a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul Campaniei ”Descopera tradiţiile culinare romaneşti!”.

Ingrediente:
capaţana de usturoi,
ulei,
smantana,
faina Gold Maya,
iaurt dulce.

Pentru servire
Miez de paine,
slanina prajita sau carnat prajit (optional)

Mod de preparare
O capaţana de usturoi se piseaza marunt in raşniţa Heinner, se pune in ulei usor incins, se trage la marginea plitei, se amesteca repede si se stinge cu putina smantana.
Se pune din nou pe foc, iar cand smantana fierbe se toarna un amestec din 4 linguri de faina Gold Maya şi apa sau iaurt mai dulce
Se pune pe foc toata compozitia si se amesteca mereu pana devine o pasta alifioasa

Secretul Bucatarului
Amestecul din cele 4 linguri de faina Gold Maya şi iaurt care se adauga in cursul fierberii, in smantana, trebuie sa fie lichid, sa curga şi trebuie amestecat bine ca sa nu aiba cocoloase.

Mod de servire
Se serveste la ora 10 cu miez de paine, bucatele de slanina prajita sau carnat prajit.



Reteta face parte din a doua ediţie a programului de educaţie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!”, derulat de agentia de relatii publice Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya şi Heinner.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.