Reteta germana: Bratwurst / Platou de carnati

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 11.10.2014 12:48 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Este o reteta foarte simpla in care se folosesc 3 tipuri de carnati traditionali din Germania care se stropesc cu putin ulei si apoi se frig pe gratar.
O parte dintre carnatii folositi la gratar se numesc Bratwurst si sunt preparati folosind o reteta traditionala germana.

Bratwurst-ii sunt o specialitate tradiţionala germana de carnaţi, fiind preparaţi dintr-un amestec de carne de porc, vita şi condimente.
Au o istorie indelungata, primul document care atesta existenţa carnaţilor Bratwurst in Germania dateaza din 1313 şi poate fi gasit in Nuremberg.
In prezent carnaţii Bratwurst pot fi cumparaţi din magazine deoarece sunt preparaţi de producatorii de mezeluri romani (Campofrio şi Angst) sau pot fi preparaţi acasa (o reţeta de carnaţi Bratwurst se gaseşte mai jos).

Käsekrainer-ii reprezinta o specialitate austriaca de carnaţi ce conţin cubuleţe de caşcaval sau branza, in proporţie de aproximativ 10 – 20 %.
Deşi exista menţionari ale produsului (sau ale unor varietaţi ale sale) din secolul 19, in Imperiul Austro-Ungar, carnaţii Kasekrainer a fost produşi pentru prima data cu aceasta denumire şi la scara larga in Austria, in 1980, apoi s-au raspandit şi in Germania.
In Slovenia exista o varietate cu 20% bacon, numita Kranjska klobasa, pe care slovenii doresc sa o inregistreze.

Bratwurst

Ingrediente
maţe de porc curaţate (aproximativ 300 cm)
1500 g pulpa de porc
700 g pulpa de viţel (maxim 12 saptamani)
300 g grasime de porc
3 linguri sare grunjoasa
1 lingura maghiran
2 linguriţe seminţe de chimen
1 linguriţa şi jumatate piper alb macinat
1 linguriţa ienibahar macinat

Mod de preparare

Pregatirea maţelor de porc:
Se taie maţele de 1- 3 m şi se spala bine (se pot folosi maţe proaspete sau cumparate).  
Se pun intr-un castron cu apa calduţa şi se inmoaie timp de 30 de minute.
Apoi se arunca apa şi se curaţa maţele de porc pe interior, sub jet de apa (se mai pot razui cu cuţitul). Se inmoaie in apa calduţa proaspata pentru inca 30 de minute.
Intre timp se pregateşte umplutura.

Pregatire umplutura:
Se taie carnea de porc, de viţel şi grasimea de porc in bucaţi. Apoi se introduc in maşina de tocat carne şi se marunţesc, la viteza medie.
Se adauga condimentele şi se framanta bine umplutura. Se gusta puţin pentru a testa daca mai este nevoie de condiment (se ia o bucaţica de carne tocata şi se pune limba pe ea  pentru a simţi cat este de condimentata.

Umplerea carnaţilor
Se pregateşte maşina de facut carnaţi punand in capat tubul special de umplut carnaţii.
Se ia un intestin şi se trage pe tub pana in capat.
Se face un nod la capat. Apoi se pune carne in maşina şi se da incet la manivela pentru a umple intestinele. In timp ce se formeaza carnatul, se ruleaza sub forma de melc ca sa fie mai uşor de mutat la sfarşit.
La final, se face un nod cu atenţie.
Se strang carnaţii din loc in loc pentru a delimita bucaţile şi se rasucesc in sens invers, de 3 ori. Se continua rasucirea in acelaşi fel pana ce toate bucaţile de carnaţi sunt bine delimitate. Se taie capetele carnaţilor cu foarfeca.
Pentru a elimina bulele de aer se inţeapa fiecare bucata de carnat.
Se pun la frigider intr-un recipient de plastic şi se lasa cel puţin 2-3 ore inainte de a fi gatiţi la gratar sau in tigaie.

Platou de carnaţi

Ingrediente:
2 Carnaţi Bratwurst
1 Carnat Käsekrainer
2 Carnaţi semiafumaţi
Puţin Ulei Arpis

Mod de preparare
Cele 3 tipuri de carnaţi se stropesc cu puţin ulei Arpis şi se pun pe gratar. Se prajesc timp de 15 minute, pe ambele parţi.
Se intorc cu grija pentru a nu se crapa.
Se pot servi cu muştar, cartofi prajiţi sau varza murata şi bere.

Retetele fac parte din programul de educatie culinara “50 de saptamani in bucatariile lumii”, derulat de agentia de relatii publice Russenart Communications in parteneriat cu Arpis, DeKassa si Casa de Vinuri Alese.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.