Reteta germana: Mar in foietaj

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 05.10.2014 21:25 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Este un desert simplu care se poate pregati foarte rapid daca se foloseste aluat de foietaj congelat, gata preparat.

Insa aluatul se poate prepara foarte usor, deoarece cuprinde doar 4 ingrediente, de aceea se afla separat si o reteta simpla de aluat foietaj.
In cadrul retetei de foietaj trebuie acordata o atentie speciala modului de impachetare a aluatului, astfel incat sa i se pastreze consistenta.

Ingrediente
2 mere
Aluat foietaj
1 ou
faina Arpis 000
scorţişoara
sos caramel
ingheţata pentru servit

Ingrediente sos caramel
Zahar
Unt
Smantana lichida

Aluatul foietaj poate fi cumparat sau preparat conform reţetei de mai jos.

Preparare mar in aluat
Se intinde aluatul foietaj sub forma unei foi subţiri şi se taie fişii inguste (1 cm).
Se decojeşte marul şi se inveleşte intr-o faşie de aluat.
Se unge cu albuş batut spuma cu scortişoara şi se introduce la cuptor la 75 grade pentru 25 de minute.

Prepare sos caramel
Zaharul se caramelizeaza cu unt. Se adauga smantana lichida dupa ce
s-a lichefiat.
Mod de servire
Se serveşte cald, cu ingheţata de vanilie.

Preparare aluat foietaj

Aluatul foietaj se poate cumpara din magazine, gata preparat, insa deoarece cuprinde puţine ingrediente se poate prepara foarte uşor.

Ingrediente aluat foietaj (2 foi de max. 20 cm):
200 gr faina alba Arpis (tip 000)
200 gr unt nesarat
1/4 lingurita sare
100 ml apa foarte rece

Preparare aluat foietaj
Se taie untul in cubuleţe aproximativ egale şi se lasa la temperatura camerei (20-22C) timp de 15 minute). Apoi se pune faina Arpis 000 intr-un bol Dekassa şi se presara cuburile de unt deasupra.
Se amesteca faina Arpis cu untul astfel incat cuburile sa fie acoperite de faina. Fiecare cub de unt se sfarama pana se obţin fulgi de unt. Se toarna apa rece pe toata suprafata fainii şi se incepe framantarea aluatului in felul urmator: se pune palma sub faina, se aduce deasupra untului şi se apasa cu podul palmei.
Apoi se roteşte bolul şi se continua aceasta mişcare pana cand se incorporeaza toata faina.
Dupa ce a fost incorporata toata faina, se rastoarna aluatul pe masa de lucru pe care a fost presarata faina.
Se intinde aluatul sub forma dreptunghiulara de un deget grosime şi se impatureşte in 3. Se intoarce aluatul cu partea impaturita in jos se roteşte bucata de aluat la 90 de grade şi se repeta intinderea şi impaturirea in trei. Apoi se inveleşte aluatul in folie şi se pune la frigider 30 minute.
Pentru un foietaj cat mai pufos, se repeta operaţiunile de inca 2 ori (intindere şi impaturire, impaturirea in 3, invelirea in folie şi odihna la frigider pentru 30 minute de inca 2 ori).

Secretul Bucatarului
Untul nu trebuie lasat sa se inmoaie foarte tare iar apa se ţine in frigider pentru a fi folosita rece ca gheaţa.
NU se framanta aluatul ca pe cel de paine deoarece este important ca bucaţile de unt sa ramana intregi in aluat şi pe aceeaşi direcţie. Aluatul obţinut nu trebuie sa fie omogen sau fin.
Cand se intinde aluatul pe masa, se folosesc doar mişcari faţa-spate.

Reteta face parte din programul de educatie culinara “50 de saptamani in bucatariile lumii”, derulat de agentia de relatii publice Russenart Communications.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.