Reteta: Placinta cu mere santiliesti

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 19.07.2014 14:41 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Considerat şi patron al merelor verzi, timpurii, Santilie da dezlegare la consumul fructelor.
De aceea de Sfantul Ilie se prepara, in mod tradiţional, placinta cu mere santilieşti.

Ingrediente:

Pentru aluat:
250 g. faina alba Gold Maya,
140 g. unt
6 linguriţe apa rece
Un virf de cuţit sare

Pentru umplutura:
4-5 mere
Zahar dupa gust
Scorţişoara - opţional

Preparare umplutura
Merele se spala, se curaţa şi se dau pe razatoarea mare. Peste merele razuite se pune zaharul şi se lasa sa se topeasca in timp ce se prepara aluatul.

Preparare aluat – varianta 1
Se cerne faina Gold Maya intr-un castron şi se amesteca bine cu apa şi sare, apoi se framanta pana devine un aluat moale. Se intinde aluatul, se adauga untul şi se inveleşte bine in aluat, apoi se framanta aluatul energic pana ce se topeşte untul.

Preparare aluat – varianta 2
Se cerne faina şi sarea intr-un castron, apoi se adauga untul rece taiat in bucaţele; se amesteca totul cu mana sau cu un mixer pana ce are consistenţa unui pesmet. Se adauga apa rece şi se framanta pana ce se obţine un aluat dens, insa uşor de modelat.

Indiferent de modul in care a fost preparat, aluatul trebuie sa fie suficient pentru o placinta coapta intr-o tava rotunda cu diametrul de 25 de centimetri.
Dupa preparare, se imparte aluatul in doua bucaţi: prima bucata de aluat se intinde in tava şi se da la copt iar a doua bucata de aluat se pastreaza pe masa.
Dupa ce bucata de aluat de la cuptor este pe jumatate coapta, se adauga umplutura din mere şi zahar, apoi se inveleşte cu a doua bucata de aluat.
Se coace la foc moale timp de 40 – 60 minute (in funcţie de cuptor).

Secretul bucatarului
Pentru ca umplutura sa aiba un gust mai bun şi sa nu ”lase apa”, merele se vor taia bucaţi mai mari sau se vor rade sub forma de faşii sau felii, pe razatoarea cu o singura crestatura.
Cand este gata placinta cu mere santilieşti, trebuie sa fie perfect desprinsa de marginile tavii (care nu se unge cu nimic inainte de a pune foaia).

Mod de servire
Se poate presara zahar peste placinta şi se taie in bucaţi cand este complet rece.

Tradiţii şi obiceiuri identificate şi promovate in cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura şi tainele painii”, derulate de Russenart Communications şi Gold Maya.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.